kriza se nastavlja

Još jedna teška godina pred auto-industrijom: 2022. će biti rekordna po potražnji čipova

T.I.

Foto: iStock

Foto: iStock

Zadovoljavanje potražnje je trenutno nemoguća misija za proizvođače čipova koji smišljaju nove načine i tehnologije ne samo kako bi proširili svoje kapacitete, već i održali postojeće kapacitete i razinu proizvodnjeIako se proizvođači automobila sve više okreću agresivnim rješenjima kako bi se nosili s poremećajima uzrokovanim ograničenim zalihama čipova, postaje sve očitije kako njihova nestašica neće biti stvar prošlosti ni u 2022. godini. Prema podacima IC Insights prodaja čipova postigla je povijesno visoku vrijednost u 2021. godini, uz rast od 25 posto u odnosu na 2020. godinu.  No, u 2022. godini se očekuje novi rekord i u količini isporučenih čipova i financijskoj vrijednosti, što će donijeti nove probleme i smanjivanja kapaciteta proizvodnje u mnogim industrijama ovisnim o čipovima.


Zadovoljavanje potražnje je trenutno nemoguća misija za proizvođače čipova koji smišljaju nove načine i tehnologije ne samo kako bi proširili svoje kapacitete, već i održali postojeće kapacitete i razinu proizvodnje. Vrijeme za adaptaciju na novonastale uvjete je kratko, a ukupna prodaja čipova za ovu godinu trebala bi skočiti za još 11 posto. To znači da bi trebala premašiti 680 milijardi dolara vrijednosti.


Drugim riječima, većina industrije, uključujući i proizvođače automobila, nastavit će se boriti s nedostatkom čipova, a kratkoročno je vrlo vjerojatno da će biti prisiljeni na određene kompromise poput isporuke automobila s manje dodatne opreme koja uključuje korištenje čipova.
Auto industriju po ovom pitanju zasigurno čeka još jedna izazovna godina,  struka predviđa da bi se situacija s globalnom isporukom čipova mogla stabilizirati tek negdje tijekom 2023. godine.