Suprotni stavovi

Razilaženje u Mostu. Selak Raspudić: ‘Pobačaj je pravo žene’; Miletić: ‘Ona se krivo izražava’

Dražen Ciglenečki

Ilustracija Robert Anić / Nel Pavletić PIXSELL

Ilustracija Robert Anić / Nel Pavletić PIXSELL

Marija se ovdje pogrešno izrazila, kaže Miletić, a Selak Raspudić potvrdila nam je da je njezin stav da je pobačaj odluka ženeU predizbornoj kampanji koja završava neće biti debate najpopularnijih premijerskih kandidata, ali druga medijska sučeljavanja nikad nisu bila brojnija. Ne zaokupljaju ona baš naročitu pozornost javnosti, ali jedno takvo je uznemirilo duhove u Mostu. Na N1 televiziji su sve prisutne predstavnike političkih stranaka pitali je li pobačaj temeljno pravo žene, na što je Marija Selak Raspudić odgovorila – da. Odmah su to registrirali desni internetski portali poput Narod.hr, apostrofirajući da Most o ovoj vrlo osjetljivoj temi ima stajalište identično ljevici i HDZ-u, uime kojeg je tada »da« izrekla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Došla je ova informacija i do zastupnika Mosta Marina Miletića, prvog na izbornoj listi u osmoj jedinici.


Na Facebooku je bio upitan o nekima spornoj izjavi kolegice iz Sabora, a on nije krio da se uopće ne slaže s Marijom Selak Raspudić. »Most je jasno za – život. Objavili smo svoju političku deklaraciju i jasno smo rekli da smo za život. Vrh stranke, Predsjedništvo, naš predsjednik, svi mi tu imamo isti stav. Marija se ovdje pogrešno izrazila, ali neka ona sama to objašnjava«, napisao je Miletić. Dodao je još dvije znakovite rečenice kojima se prilično čvrsto distancirao od Marije Selak Raspudić. »Ona nije član stranke niti ima ikakvu stranačku funkciju. A narod će preferencijalnim glasovima pokazati što misli o svakom od nas«, poručio je mostovac.


Patološka fiksacija


Jučer smo, kako je Miletić sve uputio, potražili objašnjenje od Marije Selak Raspudić, do koje do tada još nije stigla vijest da njezin kolega nije zadovoljan kako ona prezentira politiku Mosta.
– Njegovo je pravo, naravno, objavljivati što želi. Neću ja kolegama iz Mosta govoriti što bi oni trebali misliti ili im zamjerati zbog načina na koji se javno izražavaju. Sve je to meni u redu, volim demokraciju, svugdje bi je trebalo biti što više. Osobno nemam potrebu nešto posebno objašnjavati, moje je stajalište o kompleksnoj temi pobačaja poznato od mog ulaska u javni prostor. U toj debati na koju se kolega referira, postavljeno mi je jedno vrlo nespretno formulirano blic pitanje, na koje smo mogli odgovoriti samo s da ili ne. Sjećam se da se spominjalo i to je li pobačaj odluka žene, a moj je stav da jest. Biološka je to činjenica s obzirom na to da je dijete ovisno o majci, ali jasno je i da ja smatram da život uvijek treba štititi. Društvo mora stvoriti sve preduvjete kako do pobačaja ne bi dolazilo i nadam se da ćemo dugoročno pobačaj nadići kao takav, rekla nam je zastupnica Mosta.


Na tragu je to njezinih prošlogodišnjih komentara inicijative ljevice da se sloboda izbora ugradi u Ustav, s čim se Most ne slaže. »Kao netko tko nije za zakonsku zabranu pobačaja, ne mogu ne primijetiti da je Možemo! svojim politikama sada već patološki fiksirano na pobačaj, pa se od njih, nažalost, može očekivati da će uskoro izglasati praznik pobačaja, a kao poseban doprinos društvu isticati ako dođe, nadajmo se da neće, do povećanja obavljenih pobačaja u Zagrebu«, izjavila je Marija Selak Raspudić u lipnju 2023.


Želi preciznost


Ali, Miletić svejedno od nje očekuje da bude sasvim precizna i da ne smješta pobačaj među temeljna ljudska prava. Marija Selak Raspudić ne misli, međutim, da bi je 17. travnja birači Mosta mogli uskratom preferencijskog glasa kazniti za određeni otklon od stranačke politike.


– U najtežoj sam, 1. izbornoj jedinici, na prvoj crti sa skoro svim najistaknutijim kandidatima ostalih političkih stranaka. Od političke borbe, dakle, ne bježim i ne bojim se mišljenja građana o mom djelovanju. Jedno je što ja mislim o sebi, na izborima će važno biti što će građani reći o svima nama. Oni će i preferencijalnim glasovima odlučivati o tome tko će ih zastupati u Saboru. U prošlom sazivu sam se kao zastupnicima bavila vrlo konkretnim stvarima i nudila rješenja, od reforme Sabora do umjetne inteligencije. Ne može se moj politički rad svoditi na odgovor na neko blic pitanje, vjerujem da će građani prepoznati moj politički doprinos u Saboru, zaključuje Marija Selak Raspudić.