Bez drastičnih rješenja

Stiže vrijeme kupaćih kostima kada svi želimo ravan trbuh: Donosimo 4 ultimativna savjeta za postizanje cilja

Šarlota Brnčić

Kupaći kostim

Kupaći kostim

Iako čudesne metode nema, za ravan i treniran trbuh potrebno je kombinirati uravnoteženu prehranu, fizičku vježbu kod kuće ili bavljenje naznačenim sportovima i niz »bakinih lijekova« kao što su masaže, biljni čajevi i prirodni proizvodiRavan trbuh san je svih žena. Ne postoji jedinstvena i čudesna metoda koja vrijedi za sve, već jednostavni i nadasve učinkoviti trikovi i pravila. Koju dijetu slijediti? Koje vježbe raditi?


Ovo su pitanja koja svatko sebi postavlja, a za svako od njih postoji odgovor. Zbog toga smo vam odlučili dati niz savjeta kako imati ravan trbuh, bez pretjerivanja i bez pribjegavanja drastičnim, često neučinkovitim rješenjima.Općenito, za ravan i treniran trbuh potrebno je kombinirati uravnoteženu prehranu, fizičku vježbu kod kuće ili bavljenje naznačenim sportovima i niz »bakinih lijekova« kao što su masaže, biljni čajevi i prirodni proizvodi. Idemo redom, počevši od prvog pitanja koje si sve žene postave: koja su zlatna pravila za ravan trbuh u kratkom vremenu?


1. Koju dijetu slijediti za ravan trbuh?
Za ravan trbuh važno je slijediti uravnoteženu prehranu. Prije svega, vaša prehrana mora biti bogata vlaknima, što pomaže probavi i crijevnom tranzitu, izbjegavajući napuhnutost, zatvor i problem lijenih crijeva.


U svakodnevnoj prehrani birajte hranu poput nemasnog bijelog mesa, ribe, puno svježeg voća, malo suhog voća i zelenog lisnatog povrća. Jedite sjemenke i žitarice jer je to hrana najbogatija vlaknima. Namirnice koje treba izbjegavati su one koje imaju tendenciju fermentacije u probavnom traktu, stvarajući tako mrsku nadutost.


To su mlijeko i mliječni proizvodi poput jogurta i sireva, pomfrit, škrobna hrana poput krumpira, kruha i tjestenine, suhe mahunarke, slatkiši, gazirana pića i previše slana hrana. Zadržavanje vode uzrokovano viškom natrija ustvari je još jedan od uzroka nadutosti, kao i celulita. Da biste to izbjegli, ne zaboravite piti puno vode, što potiče probavu izbjegavajući nakupljanje plina.


2. Idealan sport za uklanjanje trbuha


Najprikladniji sportovi za ravan i istreniran trbuh definitivno su aerobni, odnosno discipline i vježbe koje daju središnju ulogu u korištenju kisika. Takve vježbe su vremenski dugotrajnije, ali nižeg intenziteta.


Preporučljive su za očuvanje zdravlja jer njihovom primjenom osposobljavate tijelo da dostavi što više kisika stanicama te da ga one što bolje iskoriste, jačajući srce, krvne žile i pluća. Izvrsne su za smanjenje tjelesne težine jer dugotrajnost i niski intenzititet pojačano iskorištavaju masti iz tijela kao izvor energije.


Idealni sportovi su stoga sportovi izdržljivosti, poput plivanja, trčanja, vožnje bicikla (i bicikla za vježbanje), aerobika. Za koji god od njih se odlučite, savjet je da to prakticirate barem 30, 40 minuta, 3 puta tjedno. Ne smijemo zaboraviti trbušnjake, vježbu koja održava trbušne mišiće toniranima i ključna je ako želite imati ravan, a ne opušten trbuh.


ravan_trbuh

Foto/iStock


Nekoliko je vježbi koje možete činiti kako biste trenirali trbuh i osigurali da vam ostane ravan. Ako tražite cjelovit program koji uključuje cijelo tijelo, a ne samo trbušnjake, a koji rezultira isklesanim trbuhom, probajte HIIT, High Intensity Interval Training, intenzivan trening koji uključuje naporne treninge i faze lakše aerobne tjelovježbe.


3. Prirodni proizvodi za ravan trbuh


Postoje i prirodni proizvodi koji vam mogu pomoći da učvrstite trbuh. Naravno, to su rješenja koja pomažu više da se riješite napuhnutosti nego da učvrstite trbuh (zato su potrebne vježbe i sport), ali svakako imaju svoju korisnost. Nadutost, često uzrokovana stresom, aerofagijom ili zatvorom, može se učinkoviti riješiti biljnim čajevima od komorača, artičoka i sljeza, fermentiranom hranom i dodacima prehrani poput ugljena.


Temeljna su pomoć, osobito probavi, što se može pospiješiti i pijenjem puno vode i vježbanjem. Dopuštene su različite tablete za postizanje ravnog trbuha, ali bolje je koristiti prirodne proizvode koje preporučaju pouzdani travari i držati se podalje od proizvoda za koje se ističe da su čudotvorni za vašu liniju. Također, možete pronaći kreativan način uvođenja u svoju prehranu, primjerice, sjemenki kumina ili komorača koje mogu obogatiti vaše salate ili juhe.


4. Masaže za učvršćivanje trbuha


Posljednje zlatno pravilo koje treba slijediti za ravan trbuh jest masaža trbuha koja potiče mikrocirkulaciju, probavu i obnovu stanica te se bori protiv zadržavanja vode i prije svega nakupljanja masti.


Postoji vrlo učinkovita masaža koju možete učiniti sami. Odaberite kremu na bazi esencijalnog ulja komorača ili konjski balzam s ekstraktom divljeg kestena i nekoliko minuta izvodite male kružne pokrete na trbuhu, u smjeru kazaljke na satu i u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako ovu masažu kombinirate sa sporim i pravilnim disanjem, imat će iznenađujući učinak.


Shiatsu masaža također može biti izvrstan saveznik za učvršćivanje trbuha. Ova tehnika pomaže u reguliranju apetita zahvaljujući pritiscima koji se vrše na meridijanima slezene i srca, čime se postiže harmonija probave i umanjuje psihofizički stres. Rezultat je osjećaj smirenosti i lakoće.


Shiatsu masaža/iStock

Shiatsu masaža/iStock


Uzroci napuhnutosti


Ne zaboravite kako je nadutost trbuha često uzrokovana stresom, anksioznošću i drugim emocionalnim i psihološkim teškoćama koje probavu čine otežanom.


U mnogim slučajevima užurban svakodnevni život prisiljava vas da jedete »na brzaka«, neuravnoteženo i prije svega ne žvačući ispravno, što često izaziva gutanje zraka (aerofagija) koja napuhuje želudac i usporava probavu. Da biste imali ravan trbuh u kratkom vremenu, prvo se morate pobrinuti za sebe.


Pokušajte pronaći svakodnevne trenutke smirenja i opuštanja, zauzmite uspravno držanje, posebno kod sjedenja, tako da se trbuh ne opušta pretjerano i ostaje toniziran, a prije svega radite vježbe disanja zajedno s masažama, kako biste učvrstili i gornji i donji dio trbuha.