Dubinska hidratacija

Ulje moringe: Ima brojna ljekovita svojstva koje možete iskoristiti za sjajniju kožu i kosu

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Bogato blagodatima, a oduvijek se koristilo kao lijek u narodnoj mediciniSjemenke moringe imaju visok sadržaj ulja i sadrže mnoge nutritivne spojeve, uključujući mononezasićene masti, proteine, sterole i tokoferole.


Ulje moringe proizvodi se različitim industrijskim procesima, uključujući ekstrakciju otapalom i hladno prešanje. Dostupno je kao eterično ulje i kao ulje za kuhanje, a također je i sastojak mnogih proizvoda za kosu i kožu.


Ovo ulje idealno je kao prvi korak rutine čišćenja. Dokazano je da kao rezultat stalne hidratacije možete primijetiti i smanjenje proizvodnje sebuma: stoga je idealno za korištenje kao tretman kod masne kože.
Ulje moringe dovoljno je nježno da djeluje kao prijenosno ulje za jače sastojke, iako biste ga trebali isprobati na ruci prije nego što ga upotrijebite na licu.


Za blago sredstvo za čišćenje, pomiješajte jednake dijelove ulja moringe, ulja tamanua i ulja crnog ricinusa. Ako želite napraviti piling, umasirajte u vlažnu kožu, čistom spužvicom i odmah nakon toga isperite.


Koncentrat je oleinske kiseline. Dokazano je da prodire duboko u kožu, hidratizira i zadržava vlagu iznutra.


Međutim, treba biti oprezan jer je istraživanje otkrilo kako ulje moringe može ugroziti funkciju kožne barijere.


Posljedično, njegovu upotrebu treba ograničiti na najviše dva puta tjedno i pomiješati s nježnijim baznim uljem, poput bademovog ulja za posebno osjetljivu kožu.


Napravite vlastiti maslac za tijelo sa:


  • 2/3 šalice shea maslaca
  • 1/4 šalice ulja moringe
  • 1/8 šalice ulja jojobe
  • pet žličica škroba tapioke

Priprema: Omekšajte shea maslac na pari, zatim ga umutite štapnim mikserom, dodajući ulja nakon nekoliko minuta. Nakon što se ulja dobro izmiješaju, dodajte škrob tapioke i dobro promiješajte. Završite s do 30 kapi eteričnog ulja (po izboru).


Maska za lice


Ulje moringe odlično je koristiti kao sastojak hranjive maske za lice, s lanenim sjemenkama i grčkim jogurtom. Jednostavno pomiješajte jednu ili dvije žlice lanenog sjemena (ovisno o željenoj gustoći), tri žlice grčkog jogurta (ili veganske alternative) i četiri kapi Moringa ulja te ostavite smjesu na licu oko 30 minuta. Potom isperite.


Tretman vlasišta


Redovita masaža vlasišta uljem moringe, po mogućnosti primijenjena nekoliko minuta nakon izlaska iz tuša, dok je koža još vlažna, može pomoći u ublažavanju svrbeža i ljuštenja.


Njegove bogate masne kiseline pomažu u zadržavanju vlage i održavaju glavu hidratiziranom, čak i nakon ispiranja.