Havajskog podrijetla

Recept za neodoljivi poke bowl, globalni kulinarski fenomen

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sastavljen od sirove ribe narezane na kockice i marinirane mješavinom ukusnih začina

Poke bowl odnosi se na posudu u obliku zdjele gdje su sastojci raspoređeni na vizualno privlačan način.


Sirova riba narezana na kockice i marinirana soja umakom, sezamovim uljem i algama stavlja se na temeljac koji se obično pravi od bijele riže.


Zatim se dodaje sirovo povrće različitih boja, avokado, luk i bilo koji drugi začini i umaci.


Klasični poke napravljen je od sirove tune narezane na kockice te je, uz onaj od lososa, jedna od najlegendarnijih vrsta pokea te među najboljima i najtraženijima.


Sastojci:


  • svježa tuna, kvalitetna, narezana na kockice
  • riža, kuhana i začinjena rižinim octom
  • umak od soje
  • sezamovo ulje
  • mladi luk (zeleni dio) sitno narezati
  • pečene sjemenke sezama
  • usitnjena nori alga (po želji)
  • wasabi (po izboru)
  • marinirani đumbir (po želji)
  • avokado
  • ostalo povrće po izboru (kao što su krastavci, mrkva, zelena salata itd.)

Priprema: Tunu narezati na kockice i ostaviti sa strane u zdjeli. U maloj posudi pomiješajte sojin umak i sezamovo ulje za marinadu.


Tunu narezanu na kockice prelijte marinadom i lagano promiješajte pa ostavite tunu da se marinira u hladnjaku oko 15-30 minuta.


Skuhajte rižu, a u međuvremenu se posvetite rezanju povrća. Na dno zdjele rasporedite rižu, zatim dodajte tunu i povrće.


Preko tune i povrća dodajte malu količinu wasabija ili mariniranog đumbira kako bi jelo dobilo više okusa.


Na kraju ukrasite pečenim sjemenkama sezama i usitnjenom nori algom.