Sezona šmrcanja

Prehlada: Kako se riješiti začepljenog nosa na prirodan način

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Prirodni načini za brže i učinkovitije čišćenje dišnih putevaZačepljenost nosa jedan je od najneugodnijih simptoma prehlade. Znamo da vas to izmuči i stvara nelagodu, ali zato se morate boriti i ne dopustiti da vam hladnoća kontrolira život. Od toplih napitaka do udisanja pare, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kod kuće, a da pritom ne pribjegavate lijekovima.


Izdvojili smo nekoliko znanstveno dokazanih i prirodnih načina za brže i učinkovitije čišćenje dišnih puteva.


Spavajte na boku


Začepljen nos znači da je u vašim sinusima zarobljeno mnogo sluzi koja vam onemogućuje pravilno disanje. Stoga je važno da tijekom noći držite glavu podignutom dodavanjem drugog jastuka. Također je važno da pokušate spavati na boku umjesto na leđima jer će to pomoći kod blokade. Vaš nos će imati puno veće šanse da se sam “iscijedi” tijekom noći, umjesto da nakupljate još više sluzi, piše Bright Side.


Tople juhe i čajevi
Ispijanje vrućih tekućina možda vam neće pomoći da se brže riješite prehlade, ali će vas osloboditi neugodnih simptoma. Istraživači su otkrili da se ljudi koji piju tople napitke umjesto onih na sobnoj temperaturi, osjećaju puno bolje s obzirom na svoje stanje. Kamilica, zeleni čaj, pileća juha i topla voda s limunom i medom mogu vas učinkovito umiriti. Placebo efekt koji stvaraju vrlo je važan kako biste se osjećali bolje i lakše.


Koristite topli oblog


Način na koji topli oblog djeluje je smanjenje upale u vašim sinusima i odčepljivanje nosnih dišnih puteva. Samo uzmite čistu krpu, umočite je u toplu (ali ne vruću) vodu i stavite je na gornji dio nosa i donji dio čela. Toplina obloga otvorit će vam nosnice i omogućiti vam lakše disanje. Pazite da oblog ne držite predugo, jer biste mogli izgorjeti kožu.


Kupite ovlaživač zraka


Hladan i suh zrak koji je obično u našim kućama još više pogoršava začepljen nos. I tu dobro dođe ovlaživač zraka jer oslobađa prijeko potrebnu vlagu u vašoj sobi. Možete ga držati uključenim danju i noću, ali je korisniji dok spavate jer vam pomaže da se odmorite i osjećate ugodnije. Vrlo brzo ćete primijetiti veliko poboljšanje začepljenog nosa.


Jedite začinjenu hranu


Vjerojatno ste primijetili da vam nos počne curiti kada pojedete nešto ljuto. Dakle, ovo bi moglo biti dobro privremeno rješenje za držanje nosa od blokade neko vrijeme. Ono što možete učiniti je početi dodavati jače začine u jela, uključujući crvenu ljutu papriku, češnjak, đumbir i kurkumu. Kurkuma vam možda neće odčepiti nos, ali ima vrlo važna protuupalna svojstva koja će vam općenito pomoći kod prehlade.


__


9 znakova da vas nije uhvatila tek obična prehlada nego nešto jače