Pratite simptome

9 znakova da vas nije uhvatila tek obična prehlada nego nešto jače

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Nećemo o koroni nego o različitim simptomima koji mogu nadmašiti prehladu.Kad kihnemo i temperatura prijeđe 37 stupnjeva, onda si obično pripišemo uobičajenu prehladu. Riječ je o virusnoj infekciji koja se širi kapljičnim putem i rukama, a njezini simptomi obično nestaju u roku od sedam do deset dana. Najčešći uzročnici prehlade su rinovirusi, a najčešći su simptomi kašalj, iscjedak iz nosa, začepljen nos i grlobolja. Donosimo devet znakova koji bi mogli ukazati na to da vas nije uhvatila tek obična prehlada.


Simptomi traju dulje od četiri dana


Obična prehlada se raščisti u roku tri do četiri dana. Kreće s grlom koje “grebe”, začepljenjem i curenjem iz nosa, a prati je i kašalj. Doktorica Melisa Lai Becker kaže da se nakon četiri dana uz odmor i hidrataciju osjećate dobro, ali ako simptomi traju dulje, onda bi se moglo raditi o gripi ili mononukleozi.


Vratili ste se s putovanja


Iako manje putujemo no inače, liječnicima je znak za uzbunu ako ste se bolesni vratili iz inozemstva. Doktorica Stella Safo, specijalistica infektologije, kaže da je vrlo važno posjetiti liječnika ako ste se s putovanja vratili s nekim simptomima.


Visoka temperatura
Ako vam je temperatura iznad 38 stupnjeva, moglo bi se raditi o streptokoku. Većina pacijenata će razviti simptom visoke temperature u prvih par dana tako da pažnju trebate obratiti na skokove u temperaturi. “Streptokok je nešto što doista želite razlikovati od prehlade. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih srčanih problema i reumatske temperature”, kaže Lai Becker.


Danonoćna temperatura


Ako vam temperatura nije visoka, ali traje nekoliko dana, postoji mogućnost da se vaše tijelo bori protiv nečeg jačeg od prehlade. Moglo bi značiti i gripu i mononukleozu pa svakako provjerite kod svog liječnika o čemu je točno riječ.


Želučani problemi


Slabina, povraćanje i proljev, nisu tipični simptomi prehlade pa mogu sugerirati da je riječ o nečem drugom. Ako su ovi simptomi konstantni, vrijedilo bi se javiti zdravstvenim djelatnicima.


Bol u prsima i teško disanje


Iako je kašalj normalan simptom prehlade, ne bi trebao biti toliko snažan da zbog njega gubite dah ili osjećate bol u prsima. Ovakvi simptomi ne bi trebali proći neopaženo jer problemi s disanjem mogu biti znak bronhitisa ili upale pluća. S druge strane, bol u prsima i kratki dah mogu značiti i plućni embolizam, piše Health.


Lokalizirani simptomi


Još jedan znak za uzbunu su loklizirani simptomi što znači da ih osjećate samo na jednom određenom mjestu. Prehlada zahvaća čitav dušni sustav pa vas “gnjave” i grlo i nos, ali primjerice, streptokok prati bolno grlo do razine da je teško gutati, ali nećete osjetiti bol kroz čitavo tijelo. Sinusna infekcija može uzrokovati glavobolje do granice da vas bole i zubi, infekcija uha će se obično osjetiti samo u jednom uhu, a mononukleoza će se osjetiti u natečenim krajnicima.


Bolovi u tijelu


Prehlada nije bezbolna, ali neće vam uzrokovati strašne bolove po čitavom tijelu. S druge strane, gripa će se uhvatiti vaših mišića pa ćete se osjećati vrlo nemoćno. “Kod gripe, osjećate se kao da vas je udario avion. Samo ustajanje iz kreveta će vas umoriti, a mišići će vam biti bolni”, kaže dr. Mysore.


Uzorak kod simptoma


Teško je razlikovati alergiju od prehlade jer imaju slične simptome. Ali, alergije obično prate neki uzorak. Ako osjetite simptome jer ste boravili vani, bili s kućnim ljubimcem ili vas “nešto hvata” u određenoj sezoni, vjerojatno imate alergije.


“Imala sam pacijenta koji je stalno mislio da je bolestan, ali na kraju se ispostavilo da je alergičan na mačku”, kaže dr. Lai Becker.


__


Važno je slušati i pratiti vlastito tijelo, paziti na simptome i u svakom slučaju, po potrebi se obratiti svome liječniku ili liječnici.