Za dugovječnost

Popis namirnica protiv starenja koje jamče zdrav život

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Korisnost prehrane bogate vitaminima i prirodnim antioksidansima

Prehrana je to koja uključuje namirnice bogate vitaminima i prirodnim antioksidansima, mahunarke i cjelovita vlakna, ne zaboravljajući zdrav način života i puno bavljenja sportom.


Među namirnicama protiv starenja nalaze se esencijalne masne kiseline, dobre masnoće koje prije svega sadrži riba i idealne su za držanje kolesterola na odstojanju, a istovremeno održavaju elastične stijenke vena.


Također potiču metabolizam, povećavajući njegovu učinkovitost, posebno u sagorijevanju masti i ugljikohidrata.


Među namirnicama najbogatijim omega 3 je masna riba poput inćuna, skuše, haringe i lososa.


Dobri izvori su i tofu, orasi i neka biljna ulja poput ulja lješnjaka.


Cjelovite žitarice, nerafinirane, izvrstan su izvor antioksidansa i vitamina, posebice E i B kompleksa, ali i cinka, bakra i selena, idealnih za suzbijanje strašnih slobodnih radikala.


Sa druge strane, mahunarke su bez posebnih kontraindikacija i uključene u plan uravnotežene prehrane među najboljim su namirnicama za ubrzavanje metabolizma, a što olakšava mršavljenje.


Potom, vitamin C koji ne samo da sprječava stvaranje slobodnih radikala, već igra važnu ulogu u proizvodnji aminokiselina, kolagena i hormona.


Među najbogatijim namirnicama su peršin, limun, potočarka, naranče, paprika, rajčica i brokula.


Za raznovrsniju prehranu donosimo popis namirnica koje su posebno prikladne za promicanje psihofizičke dobrobiti i dugovječnosti:


  • Avokado: karakterizira ga posebna koncentracija mononezasićenih masti i esencijalnih masnih kiselina. Nadalje, također je bogat izvor vitamina E koji je koristan za sprječavanje starenja kože.
  • Đumbir: poznat i kao “korijen zdravlja”, ima izvanredan protuupalni učinak i valjan je saveznik protiv poremećaja koji pogađaju probavni sustav.
  • Šumsko voće: ribiz, maline, borovnice i kupine bogate su antioksidativnim tvarima koje se mogu suprotstaviti djelovanju slobodnih radikala i pospješiti cirkulaciju krvi.
  • Cjelovite žitarice : u usporedbi s rafiniranima, bogatije su vlaknima, vitaminima, mineralnim solima i esencijalnim masnim kiselinama što ih čini idealnim za zdravlje srca i crijeva.
  • Krstašice: prokulica, cvjetača, repa, brokula i kupus su namirnice koje treba jesti često kako bi se eliminirali toksini i iskoristili blagotvorni učinci na naše tijelo.
  • Češnjak: osim što potiče smanjenje kolesterola, to je namirnica koja može zaštititi kardio-cirkulacijski sustav i spriječiti nastanak raka.
  • Orasi: dobar izvor minerala, vlakana i esencijalnih masnih kiselina, pomažu u borbi protiv hiperkolesterolemije i poboljšavaju rad probavnog i imunološkog sustava.
  • Soja: ima visoku koncentraciju izoflavona. Pospješuje dobrobit žena i pomaže u smanjenju kolesterola i borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.