Raznolika prehrana

Ovo je meso valjana alternativa ostalima: nemasno je, bogato bjelančevinama i niskokalorično

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Osigurava sve glavne hranjive tvari na optimalan način

Kao valjana alternativa ostalim vrstama mesa, pureće meso pomaže da prehrana bude uvijek raznolika i puna okusa te je pogodno za bezbrojne recepte koji su, osim što su slatkastog okusa, dobri i za zdravlje.


Osobito pureća prsa, omiljeni komad i naširoko korišten u kuhinji, imaju vrlo zanimljivu nutritivnu vrijednost, osiguravajući sve glavne hranjive tvari na optimalan način za pokrivanje potreba organizma.


Zapravo, kao i piletina, to je meso s posebno niskim udjelom kolesterola i masti, koje su uglavnom nezasićene, mononezasićene i polinezasićene, korisne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.


Veći udio masnoće nalazi se u koži, koja se, kao i kod piletine, može ukloniti, ostavljajući meso koje je ispod nemasno, s visokim udjelom proteina i bogato vitaminima i mineralnim solima.


Zbog ovih svojstava može se uvesti u prehranu svih, a posebno djece, starijih osoba, trudnica i sportaša.


Puretina zbog izvrsne nutritivne vrijednosti, ima zanimljiva zdravstvena svojstva.


Kao i ostala bijela mesa, puretina se preporučuje u prehrani za prevenciju kardiovaskularnih patologija i moždanog udara. To je zahvaljujući polinezasićenim mastima koje imaju zaštitni učinak.


Dobrobiti konzumacije bijelog purećeg mesa su brojne, pa tako i za prevenciju raka, a nije pronađena povezanost s pojavom raka debelog crijeva.


Upravo suprotno, čini se da pridonosi smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i dijabetesa.


Osobito zahvaljujući prisutnosti esencijalnih aminokiselina, pureće meso ima aktivnu ulogu u obnavljanju integriteta kože, što je važno za zacjeljivanje dekubitusa od kojih pacijenti često pate.


Čak i mast, uglavnom nezasićene prirode, prisutna prije svega u koži puretine, važna je za zgrušavanje krvi i zacjeljivanje rana, u suzbijanju upala i jačanju imunološkog sustava.


Kao i sva bijela mesa, puretinu također promoviraju svi nutricionisti, praktički preporučuju svima i u svakoj dobnoj skupini.


Ne postoje valjani razlozi zašto bi ga trebalo izbjegavati, naprotiv, njegova se konzumacija toplo preporuča, posebice najosjetljivijim slojevima stanovništva.


Zahvaljujući bogatstvu vitamina B skupine, posebice B6 i B12, ali i niacinu, kolinu, cinku, selenu, aminokiselinama i esencijalnim mastima, pureće meso je neophodno za djecu, za pravilan somatski i kognitivni rast.


Također je jedno od omiljenih mesa sportaša, koji uvijek traže nemasno meso bogato proteinima, za povećanje mišićne mase, snage i izdržljivosti.


Pureće meso može ojačati mišiće, aktivirati metabolizam, poboljšati sportske rezultate i olakšati gubitak masne mase.


Iz tog razloga preferiraju ga i oni koji slijede niskokalorične dijete za sagorijevanje masti i za mršavljenje.


Nezaobilazna je namirnica i izrazito indicirana tijekom trudnoće, kako bi se osigurala odgovarajuća pokrivenost potreba majke i ploda.