Rudnik nutrijenata

Naranča: Važna za zdravlje cijelog tijela i saveznik u borbi protiv pretilosti. Evo kako je najbolje koristiti

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Idealna za lagan i hranjiv međuobrok čak i kada ste na dijeti

Naranče su najpoznatije po sadržaju vitamina C koji jača naš imunološki sustav i štiti nas od bolesti.


No ovo je voće rudnik brojnih nutrijenata, od vlakana do antioksidansa, od mineralnih soli do vitamina A i skupine B, koji ga čine važnim za zdravlje cijelog tijela i saveznikom u borbi protiv pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze, tumora.


Dobra je prirodna, jednostavno oguljena ili u obliku soka, idealna za lagan i hranjiv međuobrok čak i ukoliko ste na dijeti.


Također je savršen sastojak za mnoge recepte, slatke i slane, kojima daje okus i mnoga blagotvorna svojstva.


Dovoljno je dodati sok ili naribanu koricu (organske) naranče kako bi citrusnim mirisom i okusom obogatili bilo koju slasticu: tortu od naranče, krafne, kolače, muffine, keksiće. Marmelada od naranče izvrstan je nadjev za torte.


Često se kaže da bi bilo bolje izbjegavati naranče jesti navečer, jer su teško probavljive. U stvarnosti nema znanstvenih dokaza koji bi to dokazali.


Osim u patološkim slučajevima, povećanje kiselosti uzrokovano konzumacijom naranče ne predstavlja probleme, s obzirom na to da okolina želuca mora nužno imati kiseli pH, jer samo na taj način enzimi mogu razgraditi hranjive tvari.


Suprotno uvriježenom mišljenju, jedenje naranči navečer ima pozitivne učinke: unos vitamina C na kraju obroka zapravo poboljšava apsorpciju ne-hem željeza sadržanog u povrću.


Naranča: svojstva i hranjive vrijednosti


Naranča je bogata šećerima, mineralnim solima i dijetalnim vlaknima.


Izvrstan je izvor bioaktivnih sastojaka kao što su askorbinska kiselina (vitamin C), karotenoidi , flavonoidi (hesperidin i naringin) i antocijanini uz koje se vežu brojni pozitivni učinci.


Između ostalog:


  • jača imunološki sustav
  • smanjenje pojavu kroničnih bolesti
  • poboljšava profila lipida
  • smanjuje ukupni kolesterol

Kako najbolje iskoristiti vitamin C naranče


Bolje je popiti sok od naranče odmah nakon što ga pripremite: vitamin C vrlo brzo oksidira i predugo čekanje moglo bi ga razgraditi.


Toplina također može biti štetna za vitamin C, stoga je preporučljivo jesti što više svježih naranči.


Kuhanjem se zapravo može raspršiti sadržaj ovog dragocjenog vitamina.


Naranča je posebno prikladna za niskokalorične dijete: nizak sadržaj kalorija i jednostavnost korištenja u bilo koje doba dana, čak i izvan doma, čine je savršenom za uživanje, svježu ili u obliku soka, kao lagan i pravi zalogaj za utaženje gladi.


Također je vrlo pogodna za nadoknadu mineralnih soli i vitamina C neposredno nakon sportske aktivnosti.


Opušta, prirodni je sedativ i anksiolitik


Aromaterapija se sastoji od upotrebe eteričnih ulja kao alternativnog tretmana u terapijske svrhe. Uočeno je da izlaganje ambijentalnom mirisu prirodnog eteričnog ulja naranče ima opuštajući i sedativni učinak.


Nadalje, u laboratorijskim studijama naranča je pokazala anti-anksiozne i umirujuće učinke u rangu s diazepamom.


S obzirom na te terapeutske potencijale ekstrakta naranče i spojeva s opuštajućim i sedativno-hipnotičkim djelovanjem, naranča predstavlja izvrsnu prirodnu alternativu upotrebi klasa lijekova za liječenje anksioznosti kao što su benzodiazepini.