Ljubav prema sebi

Kako zavoljeti sebe u 5 jednostavnih koraka

Dijana Ljubanović

Foto: iStock

Foto: iStock

Istraživanja su pokazala da je nisko samopoštovanje povezano s depresijom i lošijim mentalnim i tjelesnim zdravljem.Prvi korak u učenju vještine kako voljeti sebe je razumijevanje značenja ljubavi prema sebi. Razmislite o tome u kontekstu ljubavi koju imate prema svom partneru ili bliskom prijatelju: svjesni ste njihovih mana, ali cijenite kako te nesavršenosti čine osobu do koje vam je stalo, kojoj vjerujete i koju podržavate.


Sada sve to suosjećanje, oprost i razumijevanje usmjerite na sebe. Ljubav prema sebi znači prihvaćanje svojih snaga, slabosti i svega između. Kad imate ljubav prema sebi, možete priznati svoje pogreške i raditi na tome da ih promijenite ili popravite, ali i oprostiti sebi, a ne razmišljati o svojim nedostacima.


Radite stvari koje volite


Oni koji se bore s ljubavlju prema sebi, poželjno je da rade ono što im čini dobro. Bilo da je to pečenje kolačića, pohađanje tečaja joge ili odlazak na terapiju. Sve će to potaknuti lijepe osjećaje, što je izvrsno za osnaživanje.


Naučite reći ne
Jednako su važne stvari koje ne radite, kao i odbijanje opsjednutosti neugodnim društvenim interakcijama. Ne morate preuzimati veće odgovornosti nego što možete podnijeti na poslu. Osoba koja prakticira samoljublje moći će postaviti granice, reći ne kada želi reći ne, čak i kada je to neugodno.


Posjetite terapeuta


Ponekad je nedostatak ljubavi prema sebi uzrokovan toksičnim odnosom, neriješenim problemima iz djetinjstva ili drugim preprekama koje najbolje rješava profesionalac. Ako negativne misli o sebi ozbiljno utječu na vašu sposobnost da nastavite sa svojim životom — ne uživate u stvarima, stalno razmišljate o negativnim mislima o sebi, izolirani ste i povučeni ili imate ozbiljnu traumu — isplati se da vas procijeni terapeut.


Jedna od vježbi koje se često koriste na terapiji je postavljanje pitanje: “Čiji glas čujete kada kritizirate sebe? Je li se netko u vašoj prošlosti tako ponašao prema vama?” Ako dolazi iz djetinjstva, zamislite sebe kao to dijete i budite suosjećajni. Ljubav prema sebi je kao da sam sebi postaneš dobar roditelj kako bi mogao umiriti svoje unutarnje dijete, piše Good House Keeping.


Ne očekujte savršenstvo


Imati ljubav prema sebi ne znači da nikada više nećete imati negativnu misao o sebi. Kada ste suočeni s trenutkom u kojem je vaš instinkt da pretučete sebe, prihvatite tu sklonost, ali razmislite o tome kako biste se ponašali prema voljenoj osobi u istoj situaciji. To često olakšava iskazivanje suosjećanja prema sebi.


Zatim radite na opraštanju sebi. Učinite nešto produktivno što je dobro, poput volontiranja, donacije ili brige o nekome. Kada to učinite, idite dalje. Opraštanje može biti proces. Može potrajati. Samo morate nastaviti raditi na tome.


Nakon što ste obavili težak posao učenja voljeti sebe, suočit ćete se s raznim izazovima. Zamislite da imate veliku prezentaciju na poslu. S ljubavlju prema sebi, ući ćete u sobu s povjerenjem. Priznat ćete svoje emocije i biti nježni prema sebi ako se osjećate nervozno. Možda ćete više riskirati u onome što predstavljate jer ćete se manje bojati odbijanja.


Osjećat ćete se sigurno postavljajući granice, kao što je reći: “Ne mogu trenutno raditi na tome” kada vas šef zamoli da završite drugi projekt otprilike u isto vrijeme kada je vaša prezentacija zakazana. Zatim, ako prezentacija ne prođe dobro, osjećat ćete se razočarano, naravno, ali ljudi koji vole sebe ne dopuštaju da im taj ishod promijeni pogled na sebe kao na vrijedne.


Zamislite da vam nakon nesretne prezentacije pokucaju na vrata neki neželjeni gosti — sram, sumnja, strah i samo – mržnja. Umjesto da ih pustite unutra kako biste se osjećali užasno, samoljublje vam omogućuje da otvorite vrata, vidite goste, donesete odluku da im kažete: “Ne, hvala”, pa im zatvorite vrata. Ako to nije osnaživanje samoga sebe, ne znamo što je.