Papir i olovku u ruke

Uz ova 3 savjeta ćete se osjećati bolje. I to odmah!

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Kada dođu teška vremena, istražujemo zdrave alate kojima ćemo upravljati našim emotivnim stanjem.Ljudska priroda ima jedan vrlo okrutan trik – u fokus nam stavlja negativne emocije pa se koncentiramo na sve ono najgore u našim životima. Razmišljanje o tome da nam sve ide grozno, drastično će nam pokvariti raspoloženje.


Da bi se maknuli iz začaranog kruga negativnih misli, prednost moramo dati tome kako se osjećati bolje i odmaknuti se od negativnosti.


Kada dođu teška vremena, istražujemo zdrave alate kojima ćemo upravljati našim emotivnim stanjem. Nikada ne znate što će vam pomoći da se osjećate bolje, dok to ne isprobate.


Najgore je prepustiti se negativnim mislima. Foto: iStock


Dišite
Disanje može promijeniti vašu reakciju na osjećaje. Stalno “scrollanje” po društvenim mrežama i čitanje o svemu lošemu što se događa, hranit će vašu anksioznost i zbog toga ćete osjećati da vam srce ubrzano tuče, a disanje postaje pliće i kraće.


Odnos disanja i emocija je dvosmjerna ulica pa će vaš način disanja utjecati na vaše emotivno stanje. Istraživanja pokazuju da nekoliko minuta sporog i dubokog disanja može smanjiti osjećaje kao što su ljutnja, depresija, napetost i fizička bol.


Za ovo vam ne trebaju nikakva pomagala, samo se udobno smjestite i duboko dišite.


Napišite pismo i odmah ćete se osjećati bolje


Jedan od načina je koncentrirati se na zahvalnost. Napravite nešto lijepo za nekoga drugoga i odmah ćete se osjećati bolje. Znanstvenici su otkrili i da nekoliko minuta provedenih u pisanju pisma osobi na kojoj ste zahvalni, automatski popravlja raspoloženje.


Ne trebaju vam fini papiri niti pokloni uz pismo nego samo promislite o osobi koju cijenite i stavite vaše misli na papir. Počnite toj osobi pisati svoju zahvalnost i recite im što sve cijenite na njima. Pošaljite pismo (ili e-mail).


osjecati_bolje

Pretočite vašu zahvalnost u pismo, Foto: iStock


Vježbajte


Ako vam ne odgovara sjedenje i duboko disanje, odlučite se za šetnju. Potrebno je svega 30 minuta vježbe da ukrotite anksioznost i pojačate dozu pozitivnih emocija.


Efekt vježbanja na pozitivne emocije je toliko snažan da može pomoći i ljudima koji se bore s depresijom, piše Psychology Today.