GASTROREPORTAŽA

S Markom Toljom u posjetu jednistvenom hrvatskom Vinotelu – Gospoja

Ana Braškić

Moderno uređene sobe nose imena hrvatskih autohtonih sorti vina, a s ponudom Vinotela Gospoja upoznao se i riječki glazbenik Marko Tolja kojem je posjet Krku bio dobro došao predah od brojnih nastupaAko još niste odlučili kamo ćete povesti obitelj na uskršnji ručak, Vinotel Gospoja u Vrbniku na otoku Krku pravo je mjesto za blagovanje i odmor.


Vinotel Gospoja otvoren je u rujnu 2016. godine i od tada neprestano uvodi inovacije kojima će zadovoljiti i najzahtjevnije goste.


– Jako smo zadovoljni do sada ostvarenim. Gosti hvale hranu, ambijent i uslugu, a mi se trudimo udovoljiti im. Gosti se kod nas dođu odmoriti, a najviše ih je s njemačkog govornog područja, iz Austrije, Njemačke i Švicarske. U sklopu hotela gosti imaju na raspolaganju i wellness s bazenom, finskom, turskom i mediteranskom saunom, tretmanima vinom, ali i novim Raymedy International programom, govori nam voditelj vinotela Oliver Stašić i otkriva što su pripremili za nadolazeći Uskrs, 1. travnja.
Suvlasnik Vinotela Gospoja Franjo Toljanić


Suvlasnik Vinotela Gospoja Franjo ToljanićVinska i gastrodestinacija


– Kao i za svaku prigodu i za Uskrs smo pripremili poseban meni s kojim će vas upoznati naš kuhar Dalibor Perinčić. Kako smo se uključili u gastroprojekt turističke zajednice otoka Krka, svakog mjeseca radimo tematske menije koje zatim nudimo po pristupačnim cijenama. Stalno u ponudi imamo jela à la carte, vinske probe za dvoje i degustacijske menije za dvoje koje zatim nadopunjavamo tematskim menijima. Sada je u ponudi meni temeljen na janjetini, a za svibanj pripremamo meni od šparoga, otkrio je Stašić.Izgradnjom Vinotela Gospoja obitelji Toljanić i Brusić spojili su obiteljsku vinsku i gastronomsku tradiciju te modernu građevinu. Smješten na hridi, Vinotel gleda na more i Vrbnik.


Moderno uređene sobe nose imena hrvatskih autohtonih sorti vina, a s ponudom Vinotela Gospoja upoznao se i riječki glazbenik Marko Tolja kojem je posjet Krku bio dobrodošao predah od brojnih nastupa i priprema za novi album čiji izlazak planira za svibanj.– Vinotel je zaista lijepo mjesto, suvremena arhitektura odlično se uklopila u ambijent i prilikom uređenja stvarno su pazili na svaki detalj, kazao je riječki glazbenik koji se nada da će uskoro dobiti priliku u društvu djevojke posjetiti Vinotel Gospoja i provesti u njemu i odmor.


Lokalne namirnice


Tolja je provjerio kako izgleda obiteljski apartman i uvjerio se u prekrasan pogled koji puca s posljednjeg kata gdje se nalaze luksuzne sobe s jacuzzijem na balkonu. Ispod restorana smješten je wellness sa saunama i lijepim bazenom, a Tolja je priznao kako mu je žao što i to nije imao priliku isprobati.Najviše vremena proveli smo u samom restoranu hotela-vinotela Gospoja gdje je poznati i priznati riječki glazbenik dobio priliku kušati brojne delicije, ali i nadaleko poznatu vrbničku žlahtinu.


S posebnom ponudom jela za Uskrs upoznao ga je chef Dalibor Perinčić.


– Našim gostima za dane uoči Uskrsa i na sam Uskrs nudimo meni temeljen na sirovoj ribi, jelima s janjetinom i svime onime što ovaj kraj nudi. Ove godine u meni ćemo ove godine ubaciti i jedan recept iz Gorskog kotara, njihovo poznato Vezamsko nadelo koje ćemo ukomponirati s ostalim delicijama s otoka Krka, govori nam Perinčić dodajući kako gosti najradije naručuju janjetinu koju su oni zato u uskršnji meni provukli kroz sva jela, izuzev deserta.– Gosti vole isprobavati i novitete iz naše ponude. Jedan takav je i patka koja se odnedavno nalazi u našem meniju, rekao je.


Uskršnji meni


Osim u mesnom meniju, gosti za Uskrs mogu uživati i u ribljim delicijama jer Vrbnik je na moru, a ribe ne nedostaje.


– Za predjelo predlažem hobotnicu s mini-rajčicom i motarom koji raste na stijenama ispod našeg hotela. Drugi slijed mogu biti šurlice s kozicama, dok za glavno jelo gosti mogu naručiti pečenu ribu s kremom od krumpira i varivom od sezonskog povrća, otkriva nam Perinčić i predstavlja uskršnji meni koji izgleda sjajno, a takav je, vjerujte nam, i okus.Iako je glavni sastojak većine jela janjetina, uskršnji meni počinje ribom, odnosno carpacciom od kovača s emulzijom od nara.Drugi slijed čini selekcija bodulskih suhomesnatih i sirnih varijanti poslužena s domaćim, još toplim kruhom.Treći slijed čini suvremena verzija uskrsnog doručka – kocka od domaće dimljene šunke s espumom od hrena, kremom od buče i octenim perlama.Četvrti slijed čini janjeći rack s povrtnom kremom i aromatiziranim umakom od domaćeg jogurta s uljem ružmarina.Janjetina je i glavni sastojak petog slijeda. Riječ je o selekciji janjećeg mesa u kotliću sa žlahtinom Gospoja i uljem kadulje.Meni završava ravijolima s medom, sirom i orasima u krusti od sipinog kruha s voćnim coulisom i domaćim sladoledom od vanilije.


Nakon Uskrsa svake nedjelje gosti restorana hotela-vinotela Gospoja imat će u ponudi »nedjeljni ručak«, odnosno slijed jela i vina po posebnoj cijeni.