Foto: Instagram
Čokolada i maslac od kikirikija savršena su kombinacija za uživanje u opuštajućem vikendu
Fini čokoladni tart skriva savršen omjer finog maslaca od kikirikija i čokolade koji čine idealnu kombinaciju za užitak u laganom nedjeljnom poslijepodnevu. Počastite se ovom savršenom zimskom delicijom i iznenadite goste i ukućane ovom finom slasticom za savršeni završetak opuštajućeg vikenda.
Sastojci:
1 ½ šalice smrvljenih graham krekera ili petit keksa
6 žlica rastopljenog maslaca
½ šalice + 2 žlice maslaca od kikirikija
120 g kremastog sira sobne temperature
¾ šalice + 1 žlica šećera u prahu
½ šalice vrhnja za šlag
Čokoladni ganache:
1 šalica čokoladnih kapljica ili nasjeckane tamne čokolade
¼ šalice vrhnja za šlag
2 žlice maslaca sobne temperature
3/4 žličice ekstrakte vanilije
malo krupne morske soli za posipanje (opcionalno)
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180º C.
2. Koru pripremite tako da u zdjeli pomiješate kekse i rastopljeni maslac. Ako vam se smjesa čini presuha, slobodno dodajte još malo maslaca.
3. Smjesu prebacite u kalup i pritisnite prstima tako da smjesa bude ravnomjerno raspoređena. Pecite dok kora ne dobije lagano smeđu boju, 8- 10 minuta i zatim izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
4. U zasebnoj zdjeli izmiksajte sir i maslac od kikirikija dok smjesa ne postane glatka. Ubacite šećer u prahu i sjedinite sastojke.
5. Smjesu s maslacem od kikirikija dodajte ohlađenoj kori s keksima. Ravnomjerno rasporedite špatulom i stavite sa strane.
6. Ganache kremu pripremite tako ¼ šalice vrhnja za šlag dovedete do vrenja, a zatim brzo maknite s vatre i prelijte preko nasjeckane čokolade koju ste odvojili u zasebnu posudu.
7. Dodajte maslac i ekstrakt vanilije i pustite 3-4 minute dok se čokolada ne počne polako topiti. Pjenjačom miješajte do glatke i sjajne smjese, a zatim prelijte preko nadjeva s maslacom od kikirikija.
8. Ravnomjerno rasporedite i špatulom zagladite, a zatim tart stavite u hladnjak kako bi se ganache krema stisnula. Po želji pospite s malo krupne morske soli i uživajte!
Izvor: the-broken-bread.com
Foto: Instagram
čokoladni tart, maslac od kikirikija