Prema nutricionisti

Detox voda s jabukom i cimetom, najantioksidativniji i najprobavljiviji napitak

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Osjećate li se teško? Isprobajte ovu vodu s ogromnom probavnom i antioksidativnom snagom

Vode s okusom ugodan su način hidratacije i potiču detoksikaciju tijela. Predlažemo vam varijantu na bazi jabuke i cimeta, također izvrsnu za one koji žele poboljšati probavu i imati jače antioksidativno djelovanje.


Od velikog broja vrsta voća i povrća možete napraviti izvrsne vode s okusom (detox vodu). Ovi napici, koji se pripremaju na vrlo jednostavan i brz način, iskorištavaju blagotvorna svojstva aktivnih sastojaka voća i povrća te stoga mogu imati, ovisno o verziji koja se priprema, različite učinke: osvježavajuće, drenirajuće, detoksikacijsko itd.


Za one koji žele pospješiti probavu ili djelovati antioksidativno, talijanski nutricionist Flavio Pettirossi preporučuje vodu s okusom cimeta i jabuke.


Kako se priprema


  • Ulijte hladnu vodu (obično 1 litru) u vrč i dodajte 1 štapić cimeta i 1 ili 2 jabuke
  • Za bolje oslobađanje hranjivih tvari prisutnih u jabuci, najbolje ju je lagano zgnječiti prije potapanja u vodu
  • Vodu staviti u hladnjak na najmanje 4-5 sati (može i duže ovisno o intenzitetu okusa koji želimo dobiti)
  • Pijte vodu izravno dok konzumirajući i jabuku ili prvo filtrirajte piće

Svojstva vode s okusom jabuke i cimeta


Detox voda s jabukom i cimetom djeluje antioksidativno i probavno. Naime, jabuke sadrže antioksidanse, fitosterole i pektin, vlakno topivo u vodi koje potiče crijevnu peristaltiku i smanjuje razinu kolesterola u krvi.


Cimet je snažan prirodni antioksidans, potiče cirkulaciju krvi i pomaže u smanjenju kolesterola u krvi, a ima i antibakterijska, antiseptička, stimulirajuća i probavna svojstva.