Trend jednostavnosti i vraćanja prirodi polako nalazi svoje mjesto i u našoj zemlji, dok je na zapadu već poprilično raširen
Savršena za ljeto i jednostavna za pripremu… S obzirom na vrućine i želju da se čim prije zbriše na more, ovo zvuči savršeno. Ove epitete dobila je jedna malo neobičnija salata, ona s quinoom čije nam je tajne pripreme ovog puta otkrila mlada Hana Berbić, vlasnica trgovine zdravom hranom Bio Giardin u Rijeci, a kojom smo popričali o tome kako krenuti u vode zdrave prehrane te što imaju zajedničko biti fer i današnja ekomonija (teško pitanje!).
Ova nam je mlada zaljubljenica u prirodu, ali i ukusnu hranu, otkrila kako je i sama kroz bavljenje zdravom prehranom puno toga naučila.
– Ni ja se nikad ranije nisam susrela, primjerice, s amarantom koji su Azteci koristili stoljeća prije nas, a mi ga tek sada nanovo otkrivamo. Taj trend jednostavnosti i vraćanja prirodi je nešto što polako nalazi svoje mjesto i u našoj zemlji, dok je na zapadu poprilično raširen. Posebno sam ponosna što proizvodi koje prodajemo, u pravilu nose oznaku »fair trade«. To je način poslovanja koji se temelji na održivom razvoju i solidarnosti sa zemljama u razvoju, rekla je Berbić, dodajući kako se u svijet ovakve prehrane »na mala vrata« može ući i uz – čokoladu. Ili jednostavno paštu ili rižu. Dobra zamjena za kavu je pak ječmena kava čiji je osnovni sastojak ječmeni slad, specifičan po tome što alkalizira organizam.
Sama quinoa je ustvari namirnica bez glutena, koja ima veću nutritivnu vrijednost nego pšenica. Ta pseudožitarica je, za razliku od pšenice ili riže, dobar izvor čitavog niza esencijalnih aminokiselina, među njima lizina.
– Uz to sadrži i rijetke minerale i elemente u tragovima. Ima nisku razinu masti, a dobar je izvor vlakana, vitamina C, A, K i magnezija.
Dobro je što je možete skuhati unaprijed i spremiti u hladnjak. Prije kuhanja je treba dobro oprati da izgubi gorčinu. U salatu se po izboru mogu dodati orasi koji jako dobro idu uz quinou, ali i pržene sjemenke suncokreta ili buče, rekla je Berbić, pojašnjavajući kako se radi ljetna salata s ovom žitaricom. Umjesto klasične torte od sira, preporučila je tofu tortu, a kao onaj završni detalj i lagani ljetni biokoktel.
Stoga, kuhače u ruke i organski vam dobar tek!
Salata s quinoom
Priprema:
quinou ostaviti da se 15 minuta namače u hladnoj vodi. Potom je temeljito isprati i ocijediti. Staviti quinou u posudu zajedno s vodom, solju i uljem. Neka prokuha pa pokriti i ostaviti da kuha još minutu, zatim smanjiti vatru i kuhati još 15 minuta. Maknuti s vatre i ostaviti poklopljeno 5 minuta. Lagano promiješati vilicom, ostaviti da se hladi pokriveno.
Tofu torta
Priprema: za podlogu staviti graham krekere, šećer i malo cimeta u blender i sve smrviti u fine mrvice. Dodati omekšali maslac i opet sve dobro izmiksati. Kalup za tortu lagano premazati uljem. Rasporediti smjesu od graham krekera po dnu i po stranama kalupa. Ugrijati pećnicu na 160 stupnjeva i staviti biskvit da se peče 5 minuta.
Za nadjev u blenderu izmješati tofu, šećer, vanilijin prah, sol, ulje i limunov sok. Miješati dok se ne poveže u glatku smjesu. Njome potom zaliti biskvit pa staviti u pećnicu, prethodno zagrijanu na 175 stupnjeva. Peći dok ne poprimi lagano smeđu boju, 20 do 30 minuta. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom staviti u hladnjak. Servirati rashlađeno.
Ljetni bio-koktel
Priprema: đumbir oprati, narezati i zajedno s korom prokuhati tri minute. U toplu vodu dodati listiće mente, a nakon što se napitak ohladi u njega iscijediti limun pa dodati ječmeni slad i još jedan listić mente za ukras.