Hit među holivudskim zvijezdama

Alkalna dijeta: Sretni između 7,35 i 7,45 pH

Ljerka Bratonja Martinović

Cilj je održati zadanu pH vrijednost organizma pomoću voća i povrća, a izbjegavajući kiselu hranu izbjegavajuči: škrob, žitarice, tjestenine, pšenicu, grah, sve mliječne proizvode, meso, ribe, školjke, čaj, kavu, šećer, gazirana pića i alkohol 



Alkalna dijeta najnovija je dijeta koja je postala hit među holivudskim zvijezdama, a dosad su je iskušale Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Kirsten Dunst. Riječ je o dijeti koja se sastoji od prehrane alkalnim namirnicama, pomoću kojih se pH vrijednost u organizmu održava između 7,35 i 7,45.


Promotori dijete tvrde da osim mršavljenja, ovaj prehrambeni režim pomaže u liječenju raznih bolesti, a po njihovoj teoriji kisela je hrana teža za organizam jer stvara kisele ostatke u krvi, što opterećuje jetru i bubrege. 


   Rigorozni režim alkalne dijete bazira se na konzumaciji voća i povrća, a zabranjuje konzumiranje namirnica koje zakiseljuju organizam, poput škroba, žitarica, tjestenine, pšenice, graha. Zabranjeni su i svi mliječni proizvodi, meso, riba i školjke, a osim toga i čaj, kava, šećer, gazirana pića i alkohol. 




   Prema tom programu, barem 70 posto prehrane mora biti alkalno, dok ostalih 30 posto može biti kiselo. Alkalna dijeta je zapravo suprotnost od visokoproteinskih, visokomasnih, niskougljikohidratnih dijeta koje su trenutačno u modi. Alkalna dijeta opisana u vodiču Honestly Healthy Alkaline Programme, tvrde autori, uz pravilnu primjenu poboljšava razinu energije i memoriju, liječi glavobolju, nadutost, bolesti srca, bol u mišićima i nesanicu. 



U skladu s alkalnom dijetom, alkalne bi namirnice morale zauzimati 70 posto prehrane. To su sljedeće skupine namirnica:    • Povrće: morske alge, leća, luk, daikon, koraba, pastrnjak, češnjak, endivija, lišće gorušice, đumbir, brokula, krumpir, paprika, gljive, cvjetača, patlidžan, buča, blitva, kelj pupčar, vlasac, korijander, bamija, salata    • Voće: limun, nektarina, pomikaki, malina, lubenica, mandarina, grejpfrut, dinja, maslina, malina, mango, kruška, avokado, ananas, jabuka, kupina, trešnja, breskva, papaja, naranča, marelica, banana, borovnica, ribiz, suho grožđe, grožđe, jagoda    • Orašasto voće, sjemenke i ulja: sjeme bundeve, mak, kesten, ulje noćurka, sezam, badem, izdanci, ulje avokada, laneno ulje, kokosovo ulje, maslinovo ulje, druge sjemenke    • Žitarice: zob, kava, quinoa, divlja riža    • Začini i ostalo: soda bikarbona, morska sol, mineralna voda, umeboshi šljive, cimet, melasa, sojin umak, zeleni čaj, rižin sirup, jabučni ocat, čaj od đumbira    • Mliječni proizvodi: vrhnje, sir i jogurt  



 – Ako netko neće prestati jesti i početi trčati, od skidanja kilograma nema ništa. Sve se svodi na naš osobni trud, a ostalo je pusta priča i potpuno beskorisno – smatra Kulier. 



  Čarobno ne postoji


U simptome prekomjernog aciditeta ili zakiseljenosti organizma mogu se ubrojiti niska razina energije, kronični umor, prekomjerno stvaranje sluzi, učestale prehlade i infekcije, nervoza, iritabilnost, krhki nokti, suha kosa i koža, stvaranje cisti, glavobolje, bolni zglobovi i artritis, neuritis, mišićni bolovi i grčevi te gastritis. Aciditet, odnosno alkalitet, može se odrediti i analizom krvi, a zagovornici alkalne dijete kažu da se pH može odrediti i analizom sline i urina. 


   Dok su pobornici alkalne dijete oduševljeni novim načinom prehrane, nutricionisti podsjećaju kako čarobna dijeta zapravo ne postoji, već je ključ optimalne tjelesne težine i zdravlja u umjerenim obrocima i redovitoj tjelesnoj aktivnosti. 


   – Dosad je osmišljeno više od 250 različitih dijeta, a svakim ih je danom sve više. Svaka nova godina donosi i nove dijete, a njihova je popularnost stvar trenda, kao i visoka ili niska potpetica – kaže poznati hrvatski nutricionist Ignac Kulier, i sam autor jedne od spomenutih 250 dijeta. 


   Svaka se nova dijeta predstavlja kao »svemoguća«, ali se u pravilu za svaku od njih ispostavi da su bile čisti promašaj. Tako je, podsjeća Kulier, bilo i sa UN-dijetom. »Ovdje ju je inaugurirao Milan Bandić, a vrlo brzo su menadžeri po Zagrebu vikali ‘danas sam na voću’ ili ‘ danas sam na mesu’. Ova se dijeta pokazala apsolutno beskorisnom, i kako došla, tako i prošla«, zaključuje Kulier. 


   Nakon što je blagdansko prejedanje prošlo, većina onih koji su se krajem prosinca odali hrani sada moraju skidati višak kilograma. U tome će, kažu nutricionisti, uspjeti jedino ako prepolove svoje obroke i počnu redovito prakticirati tjelovježbu. 



 » Osmosatna dijeta – konzumirati hranu samo između 9 i 17 sati   » UN dijeta – svaki dan druga skupina namirnica   » Atkinsonova dijeta – meso, ribu i jaja jede se bez ograničenja, alkohol, šećer i brašno zabranjeni   » Banana dijeta – za doručak konzumirati samo banane, izbjegavati deserte, piti samo vodu   » Mjesečeva dijeta – posti se 24 sata od prvog sata promjene lunarne faze, i taj dan se gubi i do tri kilograma   » Dijeta bez ugljikohidrata – isključi se unos ugljikohidrata, kako bi se potaklo topljenje masnih naslaga   » Dijeta po krvnim grupama – za svaku krvnu grupu postoji posebna lista namirnica   » Dijeta juhom od kupusa – sedmodnevna dijeta za brzi gubitak kilograma   » Dukanova dijeta – jedan dan u tjednu jesti samo bjelančevine


  Jo-jo efekt


Poznato je da dijete, osim što su u pravilu beskorisne i imaju jo-jo efekt, pa onaj tko drži dijetu ubrzo nakon nje »nabije« još više kilograma nego ih je imao kad je počeo s dijetom, mogu biti i opasne za zdravlje. Dijeta kao takva stres je za organizam, jer gladovanje i drastičnu promjenu stila prehrane organizam doživljava kao stres, a onaj tko se često upušta u takvo skidanje kilograma doista bi se mogao i razboljeti, upozorava ovaj nutricionist koji najboljim receptom smatra smanjivanje obroka na 1.250 kalorija dnevno. 


   – Tko se vrti u krug, pa je malo na dijeti, a malo nije, a dijetu provodi tri do četiri puta godišnje, postupa apsolutno pogrešno i nezdravo. Takvo ponašanje sigurno neće dovesti do rezultata, a može naštetiti zdravlju – upozorava Kulier.