Snimio Vedran KARUZA
Brojne studije su pokazale da način prehrane koji je bogat zasićenim mastima, a siromašan škrobom i ugljikohidratima, zapravo jedan od najboljih za postizanje i održavanje normalne težine
Više od trećine američke odrasle populacije je klinički pretilo, a polovica ih je deblja no što bi trebala biti. Ni Hrvatska nije pošteđena epidemije debljine. Na portalu NaturalNews predlažu kako se uhvatiti u koštac s debljinom na prirodan način, bez pribjegavanja farmaceutskim rješenjima, bez dijeta ili čak operacija. Evo četiri vrste namirnica koje biste trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako biste lakše izgubili kilograme.
• Avokado. Premda ima relativno visok udio masti, od avokada se nećete udebljati, barem ne dok je vaša prehrana zdrava. Masnoće koje se nalaze u avokadu smanjuju upalne procese koji inače mogu podići razinu kolesterola. Avokado također sprječava pohranjivanje viška pojedenih kalorija u masno tkivo, naročito oko struka. Za uzvrat ćete postići hormonalnu ravnotežu i manju produkciju kortizola, koji dovodi do debljanja.
Avokado je bogat kalijem, koji pridonosi pretvaranju hrane u energiju i mišićno tkivo. B vitamini, amino kiseline i vlakna iz avokada brzo vas zasite, što također igra ulogu u očuvanju optimalne težine. Ako zamijenite uobičajene grickalice, kao što su čips i krekeri avokadom, već ste puno učinili na svom putu do idealne težine na prirodan način.
• Zeleni čaj je odličan pratilac svake zdrave prehrane čiji je cilj održavanje idealne težine, jer ubrzava metabolizam. Brojnim studijama je potvrđeno da zeleni čaj diže temperaturu tijela, a također je bogat polifenolima i katehinima, koji stimuliraju sagorijevanje masnoće.
Studija objavljena u Journal of Agricultural Food Chemistry potvrdila je da zeleni čaj pridonosi gubitku težine jer potiče organizam na gubitak prekomjerne masnoće i zaustavlja formiranje novih masnih stanica. Također smanjuje razine upalnih citokina u cijelom tijelu.
• Citrusno voće. Limun, limeta, naranča i ostalo citrusno voće odlično je za eliminiranje masti jer je bogato flavonoidima, antioksidansima koji ne samo da podižu imunitet i djeluju protuupalno, nego i pomažu jetri u sagorijevanju masnoće i time kontroliraju debljinu. Studija iz 2009. godine provedena u Kanadi dokazuje da jedan od citrusnih flavonoida neutralizira brojne štetne posljedice loše prehrane.
Sve su popularnije i teorije po kojima je dovoljno uobičajenoj prehrani samo dodati citrusno voće i efekti mršavljenja će se već vidjeti. Istraživanja su pokazala da oni koji redovito jedu citrusno voće ili piju sok od limuna, naranče ili limete pomiješan s čašom vode svako jutro, imaju značajno poboljšan metabolizam glukoze, lakše gube masno tkivo i preveniraju pojavu dijabetesa i druga stanja povezana s pretilošću.
• Kokosovo ulje. Zaluđenost hranom s niskim udjelom masnoće, posebno zasićenim masnoćama, postala je imperativ među onima koji brinu o svom zdravlju. Zapravo su masnoće, posebno one zasićene, izuzetno važne i korisne za održavanje zdrave težine, jer održavaju zdravlje vašeg srca i sustava za cirkulaciju, kosti, vitalne organe, mozak, centralni živčani sustav i imunološki sustav.
Drugim riječima, nedostatak zdravih zasićenih masnoća, može izazvati zastoj u radu svih tih sustava, koji bez njih ne mogu normalno funkcionirati. A uz oslabljeno zdravlje često je nemoguće održati zdravu težinu. Ispada kako su ugljikohidrati i velike količine škroba, koje su vrlo zastupljene u tipičnoj američkoj dijeti, prije nego masnoće, osnovni uzrok pretilosti u današnje vrijeme.
Brojne studije su pokazale da način prehrane koji je bogat zasićenim mastima, a siromašan škrobom i ugljikohidratima, zapravo jedan od najboljih za postizanje i održavanje normalne težine.