Vrtni favorit

Korijander je jedna od najzahvalnijih biljaka za sadnju kod kuće. Evo kako ga uspješno uzgojiti

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da uvijek imate pri ruci aromatičan začin koji podiže svako jelo

Korijander, poznat i kao Coriandrum sativum, jedna je od najčešće korištenih začinskih biljaka na svijetu. Možete ga pronaći u jelima od Meksika, preko Bliskog istoka, pa sve do Azije. Njegov okus je specifičan i često podijeli ljude – dok ga neki obožavaju zbog svježeg, citrusnog štiha, drugima djeluje kao da ima sapunast okus.


Osim što izaziva podijeljena mišljenja u kuhinji, korijander zna biti i izazovan za uzgoj. Vrlo brzo klija i sazrijeva (ponekad već za 30 dana), ali isto tako brzo i “procvate” (ode u sjeme). Osim toga, teško ga je održati svježim u hladnjaku dulje od nekoliko dana.


Ipak, kada pogodite pravu formulu za uzgoj, korijander vas može obilno nagraditi. A najbolje je, naravno, kada uberete svježe listiće iz vlastitog vrta ili balkona.


Uz bosiljak, korijander je jedna od najzahvalnijih biljaka za sadnju kod kuće. Evo svih trikova i savjeta kako ga uspješno uzgojiti.



Foto: Pexels

Najbolje vrijeme i mjesto za sadnju korijandera


Korijander je biljka koja voli hladnije uvjete, a najbolje uspijeva na punom suncu u rahloj i dobro dreniranoj zemlji. Ako živite u toplijem podneblju, posadite ga na mjesto gdje ima barem djelomičnu sjenu poslijepodne – previsoke temperature ubrzavaju cvjetanje i time skraćuju sezonu berbe.


Idealno vrijeme za sjetvu iz sjemena je rano proljeće, a berba može potrajati sve do rane jeseni. Kompletna sezona uzgoja traje oko 100 dana, no listovi su spremni za branje već nakon 45 dana.


Važno: ne sadite ga usred ljeta kada su temperature najviše jer će se brzo osušiti i razviti gorkaste listove.


Kakva zemlja odgovara korijanderu


Kao i većina povrća i lisnatog bilja, korijander voli blago kiselo tlo s pH vrijednošću oko 6,5. Zemlja mora biti rahla i bogata hranjivim tvarima, ali nikako previše vlažna.


Sadnja iz sjemena


Korijander najbolje uspijeva ako ga posadite direktno iz sjemena. Presađivanje gotovih sadnica često ne daje dobre rezultate jer biljka teško podnosi premještanje.


Sjeme posijte u redove, na dubinu od pola centimetra, razmaknuto 2–3 cm jedno od drugog. Ako radite više redova, između njih ostavite barem 30 cm prostora.


Sjeme najbrže klija na temperaturi od 12 do 20 °C. Dok se ne primi, važno je da zemlja ostane vlažna, pa zalijevajte redovito, ali ne pretjerujte – tlo treba biti vlažno, ne natopljeno.


Fun fact: kada biljka odraste, sama će ispustiti sjeme (poznato i kao korijander u zrnu), pa će se lako razmnožiti i bez vaše pomoći.



Foto: Pexels

Uzgoj korijandera u stanu


Iako se najčešće sadi na otvorenom, korijander možete uzgajati i u stanu. Odaberite duboku teglu (najmanje 30 cm) jer korijen ide dosta u dubinu. Neka tegla obavezno ima rupice za drenažu.


Temperatura u prostoru ne bi trebala prelaziti 24 °C jer previše topline skraćuje životni vijek biljke. Najbolje mjesto je svijetli prozor, ali ne preblizu izvora topline (radijator, peć).


Ako nemate dovoljno prirodnog svjetla, možete koristiti lampe za uzgoj biljaka. Osim klasične sadnje u zemlji, korijander se može uzgajati i hidroponski – direktno u vodi, uz pomoć svjetiljke.


Njega i održavanje


Zalijevanje
Kada se biljka jednom primi (nakon otprilike mjesec dana), zalijevanje možete prorijediti. Tlo bi uvijek trebalo biti lagano vlažno, ali nikako stalno mokro.


Svjetlo
Dok je mlad, korijander obožava sunce. Kad izraste, najbolje mu je dati oko 6 sati direktne svjetlosti dnevno. Ako ga uzgajate vani, tijekom ljetnih vrućina premjestite ga u laganu sjenu ili mu osigurajte zaštitu od sunca.


Temperatura
Najbolje raste na temperaturi između 15 i 22 °C. Iako voli hladnije uvjete, ne podnosi mraz, pa ga u ranim fazama zaštitite od naglih zahlađenja.


Malčiranje
Ako želite da duže traje i ostane svjež, prekrijte zemlju slamom ili sličnim materijalom. Tako ćete zadržati vlagu, usporiti rast korova i produžiti životni vijek biljke.



Foto: Pexels

Berba


Najbolji dio – uživanje u vlastitom korijanderu! Kada stabljike dosegnu oko 15 cm, možete početi s berbom. Odsijecite listiće pri dnu, ali pazite da ne uklonite više od trećine biljke odjednom. Tako će se stalno obnavljati i iznova davati svježe lišće.


Ako želite, možete odrezati cijelu biljku, ali ostavite centimetar stabljike – iz nje će narasti nova.


Najčešći problemi


Kao i svaka biljka, korijander ima svoje neprijatelje. Najčešći su lisne uši, koje privlači njegov jak miris. Dovoljno je pošpricati ga običnom vodom da ih se riješite.


Od bolesti, najčešće se javlja pjegavost lista – sitne vodenaste mrlje koje brzo potamne. Zaražene biljke odmah uklonite i ne stavljajte ih u kompost. Da biste to spriječili, biljku zalijevajte pri dnu, a ne po lišću, i osigurajte dovoljno prostora između tegli za protok zraka.



Foto: Pexels