Primamljivo

Ljetna osvježenja po receptima Leonore Surian Popov

Foto: Ana Križanec, iStock

Foto: Ana Križanec, iStock

Neodoljiva torta i ukusan sladoled!

TORTA S TRPUCEM, SKUTOM I ŠUNKOM


VRIJEME: priprema 30 min, pečenje 35 min


TEŽINA: srednje


SASTOJCI:


  • 1 pakiranje lisnatog tijesta
  • 2 veće šake svježeg trpuca (oprani listovi)
  • 100 g parmezana, naribanog
  • 2 domaća jaja
  • 400 g domaće skute
  • 100-150 g šunke, narezane na kockice
  • 1 žlica maslaca (za prženje šunke)
  • prstohvat soli po potrebi
  • jestivi cvjetovi: tratinčica, crni sljez, mrtva kopriva, list trpuca za ukrašavanje

PRIPREMA: Trputac prokuhati, listove trpuca staviti u lonac s kipućom vodom i kuhati 10 minuta, ocijediti i isprati hladnom vodom te ponovo dobro ocijediti. Može ih se lagano stisnuti da izađe višak tekućine, zatim sitno nasjeckati.


Na tavi zagrijati maslac i prepržiti šunku narezanu na kockice dok ne zamiriši i lagano porumeni, te pustiti da se ohladi. U većoj zdjeli pomiješati kuhani i nasjeckani trputac, skutu, jaja, naribani parmezan, preprženu šunku, te dodati sol po ukusu. Dobro sjediniti smjesu.


Lisnato tijesto razvaljati, ako već nije, i postaviti u kalup (cca 26 cm), podignuti rubove. Uliti pripremljeni nadjev i poravnati površinu. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25-35 minuta, dok torta ne dobije zlatno-smeđu boju.


Ukrasiti tortu s jestivim cvjetićima: tratinčicama, crnim sljezom i mrtvom koprivom neposredno prije posluživanja.


SLADOLED OD SAMONIKLE BAZGE


VRIJEME: 90 min pripreme, nekoliko sati hlađenja


TEŽINA: srednje


SASTOJCI:


  • 5-6 većih cvjetova crne bazge (ubranih po suhom i sunčanom danu)
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g šećera (može i med)
  • 4 žumanjka
  • po želji malo limunove korice ili par kapi limunova soka

PRIPREMA: Cvjetove bazge očistiti od kukaca i većih stabljika, ali ne prati kako se ne bi izgubio pelud, nositelj arome. U lonac staviti mlijeko, slatko vrhnje i cvjetove bazge. Zagrijati dok ne zakuha, maknuti s vatre, poklopiti i ostaviti da se namače 30-60 minuta.


Procijediti mlijeko kako biste uklonili cvjetove. Ponovo zagrijati. U drugoj posudi izmiksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Uz stalno miješanje, polako ulijevati toplo mlijeko s aromom bazge u smjesu jaja. Vratiti sve u lonac i kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje, dok se smjesa ne zgusne, kao za kremu, ali ne smije zakuhati. Kad se zgusne, maknuti s vatre. Po želji dodati limunovu koricu ili par kapi soka. Ohladiti u hladnjaku nekoliko sati u plastičnoj posudi.