Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. rujna 2019.
Novi ciljani tretman

VRLO OBEĆAVAJUĆI REZULTATI Nova nada za liječenje karcinoma jajnika?

VRLO OBEĆAVAJUĆI REZULTATI Nova nada za liječenje karcinoma jajnika?
VRLO OBEĆAVAJUĆI REZULTATI Nova nada za liječenje karcinoma jajnika?
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2017. u 10:56 2017-06-03T10:56:00+02:00

 Novo ciljano liječenje raka jajnika pokazalo je »vrlo obećavajuće« rezultata kod žena u uznapredovaloj fazi te bolesti smanjivši tumore kod oko polovice žena koje su sudjelovale u maloj studiji, javlja u subotu BBC.
Znanstvenici su tek u fazi testiranja lijeka kako bi utvrdili je li siguran za ljude, ali su otkrili da ima gotovo trenutačan klinički učinak i nadaju se da bi mogao pomoći ženama kod kojih nijedna sadašnja dostupna terapija ne djeluje.

Dosad je lijek testiran na 15 žena i znanstvenici kažu da možda nije siguran za korištenje dulje od nekoliko mjeseci.
Međutim, karcinom jajnika se teško liječi i prognoze u uznapredovalim stadijima su jako loše.
Marianne Heath (68), jedna od pacijentica koja je dobila taj lijek, izjavila je: »Nisam imala drugog izbora, osjećala sam da je to moja jedina opcija«. Njezino liječenje trajalo je više od šest mjeseci i lijek je smanjio sva tri tumora, a nestali su i bolovi koje je osjećala.
Jedan tumor, u leđima, ponovno je počeo rasti otkako je prekinula liječenje u siječnju i podvrgnuta je zračenju, ali su druga dva pod kontrolom.
Britanski znanstvenici žele utvrditi je li lijek, poznat u studiji pod nazivom ONX-0801, siguran za uporabu i i zato su ga testirali na malom broju pacijentica. Međutim, otkrili su da je značajno smanjio tumore kod sedam od 15 pacijentica.

ONX-0801 prvi je u novoj generaciji lijekova koji djeluje na način da oponaša sposobnost folne kiseline da se ciljano veže na stanice raka i pritom ne dira zdravo tkivo, čime se smanjuju nuspojave koje se često javljaju kod kemoterapije, kao što su infekcije, dijareja, oštećenje živaca i gubitak kose.
Jednom kada se »zakači« za stanicu raka, lijek blokira djelovanje ključne molekule i uzrokuje oštećenje DNK i staničnu smrt. »Rezultati koje smo vidjeli u ovoj studiji vrlo su obećavajući«, izjavio je dr Udai Banerji koji je vodio studiju.
Rezultati studije predstavljeni su na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu u subotu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.