Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. ožujka 2019.
Svjedočanstva

EPIDEMIJA ZLOĆUDNIH BOLESTI Liječnici upozoravaju: Šanse da dobijemo rak su - jedan prema devet

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 22. svibanj 2018. u 7:24 2018-05-22T07:24:00+02:00

Oko 70 posto žena redovito radi Papa test, a problem je onih 30 posto koje se ne odazivaju na taj pregled. Od raka vrata maternice danas se ne bi smjelo umrijeti, a godišnja brojka od 111 umrlih žena poražavajuća je – smatra Matković

Zbog dostupne i djelotvorne prevencije i pregleda, žene danas ne bi smjele umirati od raka vrata maternice ili od raka dojke. Ipak, svake godine u Hrvatskoj od ove dvije zloćudne bolesti umre više od 1.100 žena. Još oko 300 žena godišnje umire od raka jajnika.

Porazne statistike bilježimo unatoč organiziranim preventivnim pregledima koji u Hrvatskoj postoje više od desetljeća i unatoč dostupnom besplatnom cjepivu. Bez obzira na pozive na pregled koji stižu na kućnu adresu i redovite javne kampanje, svaka treća žena zanemaruje redovite ginekološke preglede s Papa testom, a čak 40 posto ne odazove se na poziv za mamografski pregled. Odaziv na cijepljenje protiv humanog papilloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka vrata maternice, pao je u zadnjih nekoliko godina na mizernih 10 posto.

Osim kad je riječ o raku vrata maternice izazvanog HPV-virusom protiv kojeg imamo na raspolaganju cjepivo, rak se ne može izbjeći. Ali može se otkriti na vrijeme, u ranoj fazi, kad je izlječenje gotovo stopostotno. Dobna granica pojave ovih zloćudnih bolesti sve je niža i niža pa stručnjaci osim već uobičajenih savjetuju i dodatne mjere opreza kojima se može smanjiti broj pacijenata kojima se bolest proširila. Tako se, na primjer, zbog sve većeg broja trudnica s karcinomom dojke, što je dijelom i posljedica odgađanja trudnoće, trudnicama starijim od 30 godina preporučuje obavezan pregled dojki kod prvog opstetričkog pregleda. U slučaju pojave raka dojke u vrijeme trudnoće, pokazale su studije, kemoterapija se može davati bez ikakve opasnosti za plod. Nažalost, sve je više onih žena kod kojih se otkrije rak dojke u poodmaklom stadiju, što dodatno govori u prilog što ranijeg testiranja.

Rak u trudnoći 

Takvo je iskustvo imala 39-godišnja kineziologinja Borislava Cindrić, kojoj je rak dojke dijagnosticiran 2014. godine, dok je bila trudna.

– Čekala sam tada svoje treće dijete. Imala sam dvoje male djece i nisam se bila u stanju redovito kontrolirati. Kad su mi dijagnosticirali rak, nisam ni znala za trudnoću, a kad sam toga postala svjesna, u početku sam odbijala kemoterapiju bojeći se posljedica za dijete – prisjeća se Borislava. Operirana je u 12. tjednu trudnoće, a na terapiju se odlučila tek kad se posumnjalo da su se pojavile metastaze na jetri.

– Prošla sam šest kemoterapija. Rodila sam zdravu djevojčicu Mariju, a onda krenula na zračenja – veli. Dvije godine kasnije, otkriven joj je karcinom na drugoj dojci i opet je prošla operaciju i šest kemoterapija. »Bitno je ne klonuti duhom. Kad čvrsto stojiš na nogama, uzdaš se u svoje liječnike, ništa te ne može pokolebati: znaš da se liječenje mora odraditi, i gotovo – govori Borislava. U trudnoći je, kaže, »trčeći« prošla kroz sve kemoterapije, a jedino joj je bilo žao što nisu mogli s djecom na more.

To je jedan od primjera zbog kojih je važno napraviti ultrazvuk dojke na početku trudnoće, poručuje onkologinja Paula Podolski iz KBC-a Zagreb

– U trudnoći nastaju promjene na dojci, i kako trudnoća odmiče, sve je teže razlučiti benigne od malignih promjena – ističe Podolski. Osim toga, zadnjih godina raste porast incidencije raka dojke kod mlađih od 40, te bi ultrazvuk nakon 30. godine života morao postati redoviti godišnji pregled svake žene, neovisno o obiteljskom nasljeđu.

Sve mlađe žene 

Rak vrata maternice poseban je problem: više od 50 posto pacijentica kod kojih se ta bolest otkrije u uznapredovaloj su fazi bolesti, kad su šanse za izlječenje manje. Kad se rak vrata maternice otkrije u ranoj fazi, kemoterapija nije potrebna, no od druge faze pa nadalje više se ne može izbjeći, ističe Višnja Matković, onkologinja Odjela za kemoterapije KBC-a Zagreb. Jedini je način ranog otkrivanja ove vrste raka preventivni pregled, Papa test ili HPV test, kojim se otkriva prisutnost HPV virusa.

– Oko 70 posto žena redovito radi Papa test, a problem je onih 30 posto koje se ne odazivaju na taj pregled. Od raka vrata maternice danas se ne bi smjelo umrijeti, a godišnja brojka od 111 umrlih žena poražavajuća je – smatra Matković. Često se radi upravo o mladim ženama koje su potrebne svojoj obitelji i svojoj djeci.

Jedan takav slučaj ispričala je 34-godišnja majka dvoje djece, kojoj je tumor vrata maternice dijagnosticiran u 31. godini života. Koliko su žene s ovom vrstom raka stigmatizirane, govori činjenica da je njeno svjedočanstvo, objavljeno na portalu Nismo same, anonimno. Tumor joj je otkriven u rujnu 2014. godine, nakon redovitih kontrola koje nisu upućivale na takvu dijagnozu. Nakon što je 2009. godine jedan Papa-nalaz upućivao na HPV, ali je sumnja dodatnim pretragama otklonjena, nalazi su redovito bili uredni. Povremena krvarenja budila su joj sumnju da nešto nije u redu, ali je njena liječnica na temelju Papa testa tvrdila da nema razloga za brigu. A onda je, nakon idućeg testa, stigao loš nalaz.

– Nakon biopsije, liječnik u rodilištu hladno mi je rekao: Gospođo, imate tumor na vratu maternice. Žao mi je, imate svega 31 godinu i dvoje male djece. Pitala sam ga može li se tumor operirati i liječiti, a on je odgovorio da nije operabilan i poslao me na onkologiju – priča mlada žena. Otišla je po drugo mišljenje u riječku bolnicu, a MR zdjelice, koji je u međuvremenu napravila, pokazivao je tumor veličine četiri centimetra. Preventivno su joj odstranjeni jajovodi, maternica, 44 limfna čvora, a onda je prošla kemoterapiju, zračenje i brahiterapiju.

– Bilo je puno teških dana, a najviše me u svemu boli činjenica da sam redovito radila Papa testo i ginekološke kontrole, i zato smatram da sam zbog tuđe pogreške zamalo izgubila život. Danas sam 50-postotni invalid, jer nije isto izgubiti maternicu i jajnike s 30 ili s 50, odnosno 60 godina – zaključuje.

Nebrižni muškarci 

Ohrabrenje svima koji se boje otići na preventivni pregled u strahu da će im otkriti neizlječivu bolest, 51-godišnja je Zagrepčanka Ljiljana Pranjić, kojoj je četiri puta dijagnosticiran rak dojke, prvi put u dobi od 33 godine.

– U 18 godina četiri puta dobila sam rak, a i danas uživam u životu. Svaka tri tjedna pređem 800 kilometara do Splita, gdje primam terapiju, to je 14.000 kilometara godišnje, ali ništa mi nije teško prijeći za svoje zdravlje – kaže Ljiljana.

Procjene su da će broj karcinoma u idućim desetljećima rasti, a svaki treći stanovnik Europe oboljeti od raka. Unatoč tome, kao i činjenici da je rano otkriveni rak danas kronična bolest, gotovo kao visoki tlak ili dijabetes, mnogi ne žele otići na preventivni pregled, makar im on može spasiti život. Redovito vozimo svoj auto na servis, ali kad se radi o nama i našem zdravlju, redovito ga preskačemo, primijetile su sudionice ovogodišnjeg Lila tjedna ženskog zdravlja. Jednako su nebrižni prema svom zdravlju i muškarci.

– Imamo najviše kladionica po glavi stanovnika, iako su šanse da dobijemo zgoditak jedan naprama pet milijuna. Šansa da dobijemo rak je jedan prema devet, ali nitko ne misli da će ga baš on dobiti – ilustrira splitski onkolog Eduard Vrdoljak. Rak je najveći zdravstveni problem zapadnog svijeta, pa se i mi s njim moramo obračunati boljim pristupom – maksimalnom prevencijom pušenja, debljine, alkohola i drugih rizika, ranim otkrivanjem i boljim liječenjem, smatra Vrdoljak. Svoju odgovornost u tome, poručuju onkolozi, moraju preuzeti i građani sami.

Najčešće bolesti

Rak dojke

Najčešća maligna bolest i vodeći uzrok smrti od raka kod žena, smrtnost nam je među najvišima u Europi. Svake godine u Hrvatskoj više od 2.700 žena oboli od raka dojke, a umre ih više od 1.000. Otkriven u ranoj fazi, rak dojke u 98 posto slučajeva potpuno je izlječiv.

Rak vrata maternice

Drugi najčešći karcinom kod žena u dobi između 20 i 29 godina. Gotovo u 100 posto slučajeva može se izliječiti, a unatoč tome u Hrvatskoj od njega umire više od 100 žena godišnje. U uznapredovaloj fazi bolesti malo je terapijskih mogućnosti.

Rak jajnika

Najsmrtonosniji rak kod žena s petogodišnjim preživljenjem od samo 36 posto. Od ove vrste raka godišnje oboli oko 430 žena, a umre ih više od 300. Razlog je kasno otkrivanje, a ne postoji pouzdani test kojim bi se rak jajnika otkrio u ranoj fazi, bez simptoma.

Kada na preventivni pregled?

15+

cijepljenje protiv HPV-a

20+

– Papa test jednom godišnje

30+

– Papa ili HPV test jednom godišnje

– UZV dojke jednom godišnje

– ako je u obitelji majka ili sestra imala rak dojke i češće

– ako se majka razboljela sa 42 godine, kći prvi pregled treba obaviti u 32.

– trudnoća – obavezan UZV dojke

40+

– mamografija svake ili svake druge godine

– Papa ili HPV test jednom godišnje

– pregled jajnika svake 3 godine

(kod rane menopauze ili većeg rizika)

50+

– Papa test jednom godišnje

– mamografija jednom godišnje

– pregled jajnika svake 3 godine

– testiranje stolice na okultno krvarenje

60+

– Papa test jednom godišnje

– mamografija jednom godišnje

– pregled jajnika svake 2-3 godine

– testiranje stolice

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka