Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Muškarci

Znanost odgovorila na pitanje o kojem mnogi razmišljaju: Djeluju li zaista zahvati za povećanje penisa?

FOTO iStock
FOTO iStock
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2019. u 8:14 2019-05-11T08:14:36+02:00

Dva najčešća zahvata za povećanje penisa uključuju injekcije dermalnih filera u penis i operaciju na suspenzornom ligamentu.

Postupci za povećanje penisa „ne djeluju, neučinkoviti su i rizični“ te ostavljaju mnoge posljedice za muškarce - fizičke ili psihološke, otkriva najnovije istraživanje. Stručnjak kaže da se gotovo nikada ne bi trebalo povoditi i da su muškarci eksploatirani od „šarlatana“, prenosi britanski Guardian.

Postoje "oskudni" dokazi da raspon postupaka koje muškarci podvrgavaju povećanju penisa zapravo proizvode taj rezultat, prema pregledu britanskih stručnjaka.

„Tretmani nose visok rizik od komplikacija, uključujući trajnu ukočenost“ zaključak je nastao pregledom dostupnih dokaza. Dodaje se i da većina muškaraca koji se podvrgnu povećanju penisu nisu zadovoljni rezultatima.

"Pregled je utvrdio da su ukupni ishodi liječenja bili loši, s niskim stopama zadovoljstva i značajnim rizikom od velikih komplikacija, uključujući deformaciju penisa, skraćivanje i erektilnu disfunkciju", navode autori, a prenosi Guardian.

Nalazi su opisani u novom članku u časopisu "Recenzije seksualne medicine", u kojem se navodi analiza Gordona Muira, urologa u bolnici King's College u Londonu i istraživača na Institutu za psihijatriju, psihologiju i neuroznanost na istom fakultetu.

„Ovi se zahvati ne bi trebali niti događati. Mogu koštati do 30 ili 40 tisuća funti, a većina muškaraca završi s penisom koji je deformiran. Nema više od 20 posto zadovoljnih s takvim zahvatom“, navodi Muir.

Istraživanja su pregledala sedamnaest prethodnih studija koja su proučavala dvadeset i jednu vrstu procedure (operativne i ne-operativne), izvršene na 1,192 muškarca (unutar i izvan Velike Britanije).

Dva najčešća zahvata uključuju injekcije dermalnih filera u penis i operaciju na suspenzornom ligamentu, gdje kirurg napravi rez kože i potkožnog tkiva iznad penisa i presječe ligament. Prostor se tada puni umetcima ili okolnim tkivom, a potkožje i koža se zašiju.

„Većina muškarca koji su htjeli povećanje penisa, imaju spolni ud normalne dužine. No, često osjećaju da im je penis premalen“, kaže Muir.

Većina zahvata se odvija u privatnim klinikama. Muir naglašava da postoji „hrpa šarlatana koja vreba ranjive muškarce“, nudeći im zahvate koji obično ništa ne vrijede.

„Mnogo muškaraca koji se odluče na povećanje, zapravo imaju penis prosječne veličine, ali vjeruju da to nije adekvatno. Nažalost, neke klinike to ignoriraju. Kirurzi u privatnom sektoru to ne bi trebali raditi jer je pogrešno na mnogo razina“, priznaje Muir.

„Naš je stav da bi se na ovakav zahvat trebali odlučiti isključivo muškarci koji su potpuno svjesni mogućih problema, kojima je rečena istina o svemu i koji su prošli potpunu psihijatrijsku procjenu“, zaključuje Muir za Guardian.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.