Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
22. veljače 2019.
Turska grupacija

Zdravstvene usluge Acibadema uskoro i u Hrvatskoj: Dosad nedostupni medicinski tretmani 50 % povoljniji nego u EU

Jedna od bolnica
Jedna od bolnica
Autor:
Objavljeno: 1. ožujak 2016. u 15:42 2016-03-01T15:42:52+01:00

Svi zainteresirani mogu se javiti lokalnom predstavniku ili izravno u Acibadem na hrvatskom jeziku i dobiti besplatno drugo mišljenje vrhunskih liječnika te plan liječenja sa cijenom

Acibadem, turska grupacija koja u sastavu ima 18 vrhunski opremljenih bolnica, uskoro će svoje usluge ponuditi i u Hrvatskoj, najprije kroz predstavništvo, a potom, naiđu li na interes i podršku javno-zdravstvenih vlasti, spremni su tijekom idućih pet godina sagraditi bolnicu u Hrvatskoj.

Acibadem je hrvatskim novinarima proteklih dana predstavio svoje visokotehnološke medicinske tretmane, dosad nedostupne u Hrvatskoj, a cjenovno za 50 posto niže u odnosu na zapadnu Europu i SAD. 

Bolesnici se liječe imunoterapijom

Svoj rad prezentirali su tamošnji visokokvalificirini stručnjaci, poput kardiokirurga i neurokirurga, koji primjenjuju najsuvremenije metode minimalno invazivne robotske kardiokirurgije, pedijatrijske neurokirurgije, duboke stimualcije mozga, onkologije i radioterapije, te radiologije, umjetne oplodnje, haploidentične transplantacije koštane srži. 

Opremljeni su najsuvremenijim uređajima, poput Cyberknifea kojim se (bez reza i krvi) operiraju tumori na svim dijelovima tijela, uključujući mozak, glavu i vrat, Truebeama za zračenje malih i teško dostupnih tumora, te intraoperativnog linearnog akceleratora kojim je dovoljno jedno zračenje tijekom operacije. 

Onkološki bolesnici na kemoterapiji zbog dobre premedikacije nemaju nuspojava, poput mučnina, povraćanja, glavobolja ili problema s limfnim sustavom, a bolesnici se liječe i novom metodom – imunterapijom, u kojoj ključnu ulogu ima aktivacija T-stanica, rekla je Ozlem Er s Odjela za kemoterapiju u istanbulskoj bolnici Acibadem Maslak.

Novinari su obišli pacijente nakon dobivanja kemoterapije i imunoterapije. Svatko od njih leži u posebnoj sobi, opremljenoj uređajima koji im prate vitalne funkcije, a sate mirovanja krate uz članove obitelji i gledanje televizora.

Pacijent Oliver Alkesić iz Srbije, obolio od raka bubrega, rekao je da se za Acibadem odlučio nakon što je isprobao najrazličitije terapije u Srbiji i Parizu. U Istanbulu ga liječe imunoterapijom, a već nakon prvog tretmana osjetio je značajna poboljšanja ukupnog stanja, neusporediva s ostalim iskušanim metodama.

Ozlem Er pojasnila je da se tom terapijom stimulira rad T-stanica, zaduženih za imunitet. One uništavaju maligne stanice i istodobno jačaju imunitet zdravih stanica koje se bore protiv raka.    

Cyberknife i Truebeam za zračenje tumora

Bolnica Acibadem Maslak u Istanbulu predstavljena je kao centar opremljen vrhunskim uređajima za radijacijsku onkologiju – robotskim radiooperativnim sustavom Cyberknife i najsuvremnenijim linearnim akceleratorom Truebeamom. Riječ je o golemim uređajima koji ispunjavaju cijeli operativni prostor, u kojem je njihov rad prikazao onkolog Enis Ozyar.

Zahvaljujući tom sustavu, maligna područja u mozgu, ali i cijelom tijelu, mogu biti tretirana visokim dozama zračenja, dok se zdravo tkivo čuva u najvećoj mogućoj mjeri od posljedica zračenja, ističe Enis Ozyar.

Cyberknife je, kaže, prvi i jedini svjetski robotski radioperativni sustav dizajniran za liječenje raka u cijelom tijelu s milimetarskom preciznošću. U Acibademu ga koriste za neinvazivnu (bez reza i krvi) kirurgiju zloćudnih i dobroćudnih tumora mozga, glave i vrata, pluća, bubrega, jetre, kralježnice, pankreasa i bubrega. 

Novinarima je prikazana i upotreba računalnog sustava koji okreće robot oko pacijenta i pritom ga zrači s velikom preciznošću - pod različitim kutevima i na velikom broju točaka. Trenutno Cyberknifea u svijetu ima 200, a samo u Acibademu ih je 15. 

U Acibademu Maslaku pacijente zrače i golemim linearnim akceleratorom Truebeamom koji koriste za zračenja najmanjih, posebice teško dostupnih tumora i tumora na mozgu. Zbog visokih doza smanjeno je vrijeme koje pacijent provede pod zračenjem 4 do 8 puta.

Enis Ozyar ističe da pacijenti nakon tretmana Cyberknife i Truebeam uređajima odmah napuštaju bolnicu i istog se dana vraćaju svojim svakodnevnim aktivnostima.

Bolnica Acibadem Maslak ima i relativno novi uređaj za radioterapiju - intraoperativni linerani akcelerator, vrijedan 4,5 milijuna kuna, za koji udruga Europa Donna već tri godine prikuplja novac kako bi ga nabavila za Hrvatsku.  Riječ je o uređaju koji šalje visoke doze zračenja izravno u područje zahvaćeno tumorom, dok je pacijent još na operacijskom stolu. Učinci operacije su znatno bolji, a pacijenti ne moraju dolaziti na dodatno zračenje, koje najčešće traje dodatnih 6 tjedana. 

Robotička kardiokirurgija

Acibadem je vodeći centar za robotičku kardiokirurgiju u Europi i među prvih pet takvih centara u svijetu. Pri operacijama koristi robotički sustav da Vinci, kojeg je razvila NASA za obavljanje operacija astronauta u svemiru, a omogućava minimalno invazivne operacije.

Cem Alhan, jedan od pet kardiorobotičkih kirurga na svijetu, prezentirao je uporabu robota da Vinci istaknuvši da pri robotičkim operacijama srca nema velikog reza prsnog koša niti krvarenja. Za razliku od klasičnih operacija, pri robotičkim operacijama, kaže, nema velike traume za bolesnike - dugog oporavka, rizika od infekcija, transfuzije, pa samim tim i posljedično velikih troškova. 

Operativni zahvat se obavlja kroz male rezove između rebara, a robot da Vinci pretvara kirurgove pokrete ruku u precizni rad sitnih instrumenata. Cem Alhan pritom cijeli zahvat promatra na monitoru uz pomoć malene 3D kamere uvedene u tijelo. Istaknuo je da se bolesnik nakon tako izvedene operacije vrlo brzo vraća redovitim aktivnostima.

Tijekom obilaska lanca bolnica Acibadem u Istanbulu novinari su obišli bolnicu Fulya, jedan od vodećih centara za umjetnu oplodnju u tom dijelu svijeta. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i vrhunskim liječnicima uspješnost tretmana umjetne oplodnje je 90 posto, uz prosjek od oko 45 posto rođenja djece, rekla je ginekologinja Selin Özaltin prestavljajući metode rada tog centra.

"Korištenje emrioskopa čini Acibademovu kliniku za umjetnu oplodnju posebnom i vrlo uspješnom", istaknula je Selin Özaltin, opisavši taj uređaj kao inkubator koji osigurava sve fiziološke uvjete za razvoj živog embrija u laboratoriju. Kamerom se kontinuirano snima embrionalni razvoj te se na taj način mogu odabrati najbolji embriji između svih zametaka.

Istaknula je da u bolnici Acibadem Fulya pružaju i usluge zamrzavanja jajnih stanica i tkiva. Žene koje to žele, a pogotovo oboljele od tumora, imaju mogućnost zamrzavanja jajnih stanica dok su još plodne, prije kemopterapije, pa im se tako čuva reproduktivna sposobnost.

Pedijatrijska neurokirurgija i operativno liječenje epilepsije

Istanbulska Acibadem Kozyatagi bolnica posebno je poznata po odjelu pedijatrijske neurokirurgije, koji je hrvatskim novinarima predstavio jedan od pet vodećih dječjih neurokirurga na svijetu - Memet Özek, specijaliziran za liječenje duboko smještenih tumora mozga. 

U svojoj prezentaciji Memet Özek je istaknuo da operiraju 4 do 5 takvih tumora tjedno, a kirurški liječe i urođene deformacije lubanje kod djece, traume, spastičnosti i epilepsiju kod bolesnika kojima ne pomažu lijekovi. 

Obavljaju i tzv. dubinsku stimulaciju mozga neurostimulatorima koji kontroliraju simptome Parkinsonove bolesti. U videoprezentaciji novinarima je prikazan značajan napredak koji je takav stimulator postigao kod pacijentice koja je patila od nekontroliranog drhtanja, sporosti pokreta i problema s hodanjem. Nakon ugradnje stimulatora svi nekontrolirani pokreti su nestali.

Kirurg Sirat Ratip prezentirao je haploidentičnu transplantaciju koštane srži, karakterističnu po tome što donor može biti bilo koji član obitelji.  Istaknuo je da je riječ o zahvatu koji se radi u samo nekoliko centara u svijetu (Turska, SAD i Njemačka) te da je riječ o metodi koja se smatra metodom transplantacije budućnosti jer u potpunosti može eliminirati problem pronalaženja donatora.

Za sve te inovativne postupke, uz najmoderniju tehnologiju, zaslužni su i vrhunski profesionalci, ističu u Acibademu. Osim u Turskoj, bolnice imaju u Makedoniji i sjeverenom Iraku, do kraja godine bit će otvorene u Amsterdamu i Bugarskoj, dok su kroz predstavništva prisutni u mnogim zemljama, uključujući susjednu Srbiju, BiH i ostale zemlje Balkana.  

Još bez ugovora s HZZO-om

Njihove usluge vrhunske medicine, koja je na razini američke, ali po cijenama nižim i do 50 posto, od sada su dostupne i u Hrvatskoj. Svi zainteresirani mogu se javiti lokalnom predstavniku ili izravno u Acibadem na hrvatskom jeziku i dobiti besplatno drugo mišljenje vrhunskih liječnika te plan liječenja sa cijenom.

Hrvatskim pacijentima grupacija osigurava vodiča radi lakšeg snalaženja oko hotelskog smještaja i komunikacije s bolničkim osobljem. 

HZZO je prošle godine na liječenje i dijagnostiku hrvatskih građana inozemstvu potrošio oko 60 milijuna kuna, pri čemu politika liječenja u inozemstvu o trošku državnog osiguravatelja nije strukturirana, jer ne postoje potpisani ugovori s medicinskim (bolničkim) centrima o pružanju tih usluga u inozemstvu.

Acibadem ima potpisane ugovore sa zavodima za zdravstvena osiguranja u zemljama u kojima je prisutan, poput Srbije, BiH i Crne Gore, pa njihovi građani mogu o trošku države dobiti vrhunsko liječenje koje ne mogu ostvariti kod kuće. (piše: Vedrana Larva)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno