Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Istraživanje

Volite gorku kavu? Možda imate antisocijalni poremećaj ličnosti

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 12. ožujak 2019. u 14:51 2019-03-12T14:51:45+01:00

Prema istraživačima, provedeno istraživanje potvrđuje hipotezu da je sklonost gorkom okusu povezana sa zlonamjernim osobinama te da je u korelaciji sa svakodnevnim sadizmom i psihopatijom

Da, pijenje gorke kave je dobro za zdravlje i liniju, ali čini se da ima i manu: to bi mogao biti, primjerice, pokazatelj osobnosti orijentirane na sadizam, narcizam i lišenu suosjećanja, a to ne vrijedi samo za kavu, već i za sve gorke i nezaslađene napitke. Zaključci su to istraživanja austrijskog Sveučilišta u Innsbrucku, objavljena u časopisu Appetite.

Istraživači su proveli ispitivanje na oko 1.000 ljudi, muškaraca i žena prosječno u dobi od 35 godina, i to u dva odvojena pokusa. Prvoj grupi od 500 ljudi prikazan je dugačak popis namirnica koje sadrže jednako slatku, slanu, kiselu i gorku hranu. Među njima, primjerice čokoladni kolač, ocat i rotkvice. Ispitanici su zamoljeni da izraze ocjenu za svaku hranu na ljestvici od šest točaka i da ispune četiri upitnika o osobnosti. Prvim upitnikom mjerena je njihova razina agresivnosti, a tražilo se da ocijene izjavu poput: »Ako me se isprovocira, mogu nekoga udariti«.

U drugom, sudionici su zamoljeni da se izjasne slažu li se ili ne slažu s tvrdnjama kao što su »Sklon sam manipulirati drugima kako bi postigao svoj cilj« ili »Sklon sam skretanju pozornosti drugih«. Cilj je bio identificirati prisutnost osobina ličnosti kao što su makijavelizam, psihopatija i narcisoidnost. Nakon toga, sudionici su odgovarali na pitanja s ciljem procjene osobina ličnosti vezanih za ekstrovertiranost, ugodnost, savjesnost i emocionalnu stabilnost. Posljednji upitnik ispitivao je sklonost ka »svakodnevnom sadizmu«, odnosno s tvrdnjama kao što je »Zadirkivanje nekoga posebno je smiješno ako ta osoba shvati da joj to radimo«. Drugi eksperiment, proveden na 450 ljudi, potvrdio je rezultate prvog.

Prema istraživačima, provedeno istraživanje potvrđuje hipotezu da je sklonost ka gorkom okusu povezana s zlonamjernim osobinama te da je u korelaciji sa svakodnevnim sadizmom i psihopatijom. Tijekom istraživanja pokazalo se da je ta sklonost bila snažno povezana sa znakovima makijevelizma, psihopatije, narcizma, sebičnosti, sadizma i većom sklonošću kalkuliranju i nedostatku empatije. Ljubaznost, sklonost razumijevanju i suradnji, s druge strane, negativno su se odnosili na sklonost ka gorkom okusu.

Valja, međutim, istaknuti kako je ovo jedno istraživanje, koje ukazuje na niz znakova o odnosu između preferencija u jelu i piću te osobnosti, a to, naravno, zahtijeva daljnje proučavanje. Naš savjet? Ukoliko ste na dijeti i volite gorku kavu, nastavite je piti bez šećera, no ako se bojite da vas vaši prijatelji gledaju sumnjičavo, činite to samo u prostoru vaše kuhinje!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.