Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 3n
Sutra: 22° 22° 3n
15. srpnja 2019.
HZZO razmatra novi rigidni sustav financiranja

Udar na pacijente: Svako četvrto dijete gubi pravo na zubni aparatić?

Udar na pacijente: Svako četvrto dijete gubi pravo na zubni aparatić?
Udar na pacijente: Svako četvrto dijete gubi pravo na zubni aparatić?
Autor:
Objavljeno: 4. veljača 2013. u 18:30 2013-02-04T18:30:21+01:00

Sva djeca do 18 godina danas imaju pravo na besplatan aparatić, a ako im se to pravo ukine, roditelji bi iz vlastitog džepa morali izdvojiti i do 15.000 kuna. HZZO bi se mogao naći na udaru ustavnih tužbi roditelja

ZAGREB » Na zubni aparatić koji služi za korekciju nepravilnog položaja zuba kod djece danas se čeka i po šest godina. Da bi se liste čekanja smanjile, a na red brže došla djeca s težim deformacijama zuba, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskoro će uvesti nova pravila igre u dobivanju ortodontskih aparatića. Djeca s lakšim problemima, za koje se ocijeni da su estetske prirode, neće moći računati na istu razinu usluge kao dosad.

Drlje: Otvorite javnu raspravu

U Udruzi hrvatskih pacijenata (UHP) zabrinuti su zbog mogućeg smanjenja prava malih pacijenata.
   – Bojimo se da bi ta prava mogla doći u pitanje. Kako o ovom važnom pitanju nije bilo nikakve javne rasprave, predlažemo da o tome prije donošenja odluke javno progovore svi, od ministarstva zdravlja i HZZO-a, do ortodonata, udruga pacijenata i roditelja djece koje će se to najviše ticati – poručuje Marijo Drlje, predsjednik UHP-a.  

Prijedlog novog sustava financiranja ortodontske terapije za pacijente do 18 godina, koji se razmatra u HZZO-u, napisali su predstavnici Hrvatskog ortodontskog društva i drugih institucija dentalne medicine, a pozivaju se na britanski model gdje zdravstvena blagajna pokriva liječenje samo određene težine anomalija zuba.

Kategorije anomalija

Prema tom modelu, nepravilnosti se rangiraju u pet kategorija. Prve dvije su bez terapije, ili s malom potrebom za terapijom, te zdravstveni sustav ne pokriva troškove liječenja, dok četvrtu i petu kategoriju, gdje je terapija neophodna, financira država. Treći stupanj smatra se graničnim, a terapija se financira samo ako je povezana s izrazito narušenom estetikom osmijeha koja bi mogla narušiti psihosocijalni razvoj djece i mladih adolescenata.

Upravo je ova podjela izazvala oštre kritike dijela ortodonata, koji strahuju da će se prava pacijenata po tom modelu smanjiti za čak 75 posto. U Hrvatskom društvu ortodonata (HDO) smatraju kako postoji namjera da se prilikom određivanja kriterija većina anomalija proglasi estetskim, a ne funkcionalnim problemom, pa HZZO neće biti dužan platiti troškove liječenja. Sva djeca do 18 godina danas imaju pravo na besplatan aparatić, a ako im se to pravo ukine, roditelji bi iz vlastitog džepa morali izdvojiti i do 15.000 kuna, koliko danas stoji takva naprava.

Tko ne popravi zube, ne dobiva ništa

S ortodontskim aparatićem ubuduće neće moći računati djeca koja ne vode računa o oralnom zdravlju. Dijete koje dođe s karijesom ili naslagama na zubima ortodont će vratiti zubaru na popravak zuba ili na edukaciju o oralnoj higijeni. Višekratni nedolazak na kontrole ili loša higijena zuba povlačit će za sobom gubljenje prava na zubni aparatić.

– Taj je model preradikalan i ograničit će prava djece – upozorava Tomislav Lauc, predsjednik HDO. Nije mu, kaže, jasno zašto se predlaže baš engleski model, jer je »Engleska u stomatologiji katastrofalna, na razini Azerbejdžana, a korisnici nemaju nikakva prava«.

On bi, smatra, najviše pogodio djecu koja ulaze u treću kategoriju »umjerene potrebe za terapijom«, jer bi se ona lako mogla svrstati među estetski problem, iako se – upozorava Lauc – radi o izraženoj ortopedskoj anomaliji.

Još nije odlučeno hoće li djeca s takvim »lakšim« nedostacima morati čekati na aparatić dulje od djece s teškim deformacijama, ili će morati participirati u njegovoj cijeni, kako to predviđa britanski model. Plaćanje bi, upozoravaju u HDO, bilo protuustavno, jer je besplatno zdravstvo za djecu ustavna kategorija, pa bi se HZZO mogao suočiti s ustavnim tužbama roditelja. Šanse za liječenje takve djece u tom bi slučaju ovisile isključivo o dubini roditeljskog džepa.

Razraditi reformu

– I postojeći je model loš jer se na listu ulazi i zbog rotacije jednog zuba. Reforma nam treba, ali je treba bolje razraditi – zaključuje Lauc.

Prema podacima iz EU, učestalost deformacija zuba kod djece prelazi 60 posto populacije. U nas četvrtina školske djece ima veliku potrebu za ortodontskom terapijom, a još toliko ih se nalazi se u spornoj trećoj kategoriji. Radi brže obrade prve skupine djece, svako četvrto dijete moglo bi tako ostati uskraćeno za pravo na zubni aparatić. Iz HZZO-a poručuju da prijedlog nije konačan te da ima prostora za izmjene.

– Neistinite su glasine da će HZZO jednostrano smanjiti prava djece na ortodontsku terapiju. Proslijedili smo prijedlog stručnim udrugama i udrugama pacijenata, nakon toga još ćemo ga jednom poslati i komorama, a u konačnici odluku donosi Ministarstvo zdravlja. Međutim, kao doktor dentalne medicine koji je dugo godina radio na klinici za kirurgiju lica i čeljusti, smatram neprihvatljivim da djeca kojima je ortodontsko liječenje zaista potrebno, zbog prirođenih anomalija i ozbiljnih funkcionalnih poremećaja, budu tretirana na jednak način, i čekaju jednako dugo na ortodontski tretman, kao i zdrava djeca, kod koje se radi samo o estetici – ističe Siniša Varga, direktor HZZO-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka