Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
17. siječnja 2019.
Istraživanje

Što ako suputnik u avionu ima gripu? Gdje sjediti i kako se zaštititi od zaraze

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 12:19 2018-03-20T12:19:24+01:00

Osobe koje se nalazi blizu zaraženom putniku imaju 80 posto izgleda da »pokupe« virus, a kod svih ostalih putnika u kabini zrakoplova vjerojatnost je manja od tri posto

Osobe koje putuju zrakoplovom, a boluju od neke akutne bolesti dišnog sustava, vrlo će vjerojatno zaraziti i nekoliko suputnika, no u najvećoj su opasnosti oni koji sjede neposredno do njih te u redu ispred i iza njih, kažu američki znanstvenici.

Osobe koje se nalazi toliko blizu zaraženom putniku imaju 80 posto izgleda da »pokupe« virus, a kod svih ostalih putnika u kabini zrakoplova vjerojatnost je manja od tri posto.

Po ranijim su istraživanja u opasnosti od zaraze bili svi putnici koji su sjedili do dva reda ispred i iza zaražene osobe.

Znanstvenici su pozorno pratili stanje zaraženih putnika na10 međukontinentalnih letova kako bi ustanovili kolika je mogućnost zaraze ostalih putnika respiratornim infekcijama poput SARS-a i gripe, bolestima koje se prenose kapljičnim putem, govorom, kihanjem i kašljanjem. Čestice virusa pritom ostaju u zatvorenom prostoru i postaju mogući izvor zaraze. U njima je puno infektivnih čestica. Naime, u kapljici sline pri kihanju ima i do 10.000 infektivnih doza.

»Istraživanje ne ide u prilog tradicionalnom vjerovaju po kojemu će samo jedna osoba koja kihne ili zakašlje u bilo kojem dijelu kabine zrakoplova zaraziti sve putnike na tom letu«, kazao je dr. Robert Glatter, zaposlenik u Hitnoj pomoći bolnice Lenox HIll u New Yorku, koji nije sudjelovao u studiji.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su i da članovi kabinskog osoblja koji boluju od neke zarazne bolesti dišnog sustava prosječno zaraze oko 4,6 putnika po letu.
»Zbog toga je iznimno važno da kabinsko osoblje ne radi u takvom stanju«, ističu američki znanstvenici.

Brisevi na respiratorne viruse uzeti sa sigurnosnih pojaseva i pomičnih stolića pokazali su se negativnima, što upućuje na to da se bolesti infektivnih puteva šire kihanjem i kašljanjem, a ne česticama koje padnu na razne površine u zrakoplovu.

Pozornost treba pridati pranju ruku ili upotrebi vlažnih maramica s dezinficijensima i antiseptikom, ističe Glatter.

Istraživanje su proveli znanstvenici s dvaju sveučilišta: Emory i Georgia Institute of Technology, a rezultate su objavili u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka