Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Kućni pripravak

Prirodna krema za zaštitu od sunca

Foto: Ivica Tomić
Foto: Ivica Tomić
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2016. u 16:41 2016-07-28T16:41:00+02:00

Zaštita od sunca može biti dobar šešir, majica ili marama, ali kad to nije moguće najbolje će biti koristiti kućni pripravak kreme kojom će se koža nahraniti i zaštititi od štetnog utjecaja sunčevih zraka

Većina sredstava za sunčanje sadrži štetne sastojke koji mogu poticati i razvoj opakih bolesti. Čak i neka prirodna sredstva za sunčanje na koja nailazimo u trgovinama nisu u potpunosti sigurna.

Pri kupovini takvih, navodno bezopasnih sredstva, također je potrebno provjeriti sastojke i robnu marku. Nepoznate robne marke često pod sloganom prirodno sakrivaju samo želju za dobrom zaradom.

Sunčanje, kako smatraju stručnjaci, nije opasno ako se konzumira u razumnim količinama. Štoviše sve je više ljudi s manjkom vitamina D koji je povezan s primjerice najsmrtonosnijim vrstama raka dojke.

Nedostatak vitamina D može biti problem i u trudnoći, uključujući preeklampsiju, gestacijski dijabetes, prijevremeni porod, ali i mnoge druge tegobe.

Izlaganjem našeg tijela suncu ono proizvodi neophodan vitamin D.

Izlaganje suncu je potrebno, ali svako pretjerivanje nije dobrodošlo. Zaštita od sunca može biti dobar šešir, majica ili marama, ali kad to nije moguće najbolje će biti koristiti kućni pripravak kreme kojom će se koža nahraniti i zaštiti od štetnog utjecaja sunčevih zraka.

Poznato je da određeno ulje ima svoj SPF faktor, pa ovisno o tome koji sastojak budemo koristili u većoj količini postići će se i odgovarajuća visina zaštite.

Primjerice bademovo ulje ima SPF oko 5, kokosovo ulje 4-6, cink oksid 2-20, ulje sjemena crvene maline 25-50, ulje mrkvina sjemena 35-40, a shea maslac 4-6.

Sastojci kreme:

pola šalice bademovog ili maslinovog ulja
četvrtina šalice kokosovog ulja
četvrtina šalice pčelinjeg voska
2 žlice cinkovog oksida
Može se dodati:
1 žličica ulja sjemena crvene maline
1 žličica ulja mrkvinog sjemena
1 žličica ulja vitamina E
2 žlice shea maslaca
po izboru neko eterično ulje (vanilije ili nekog drugog prirodnog ekstrakta)

Postupak:

- u staklenku stavite sve sastojke osim cinkovog oksida
- lonac napunite vodom skoro do polovice i ugrijte vodu na umjerenu temperaturu
- staklenku potpite u vodu i lonac pokrijte s poklopcem
- kako se voda bude zagrijavala tako će se i sastojci početi topiti. Povremeno ih promješajte i kad se svi sastojci istope dodajte cinkov oksid te sve dobro promiješajte
- kad se sve dobro izmiješali dobivenu smjesu - kremu stavite u posudu iz koje će te koristiti kremu
- dok se hladi pomiješajte nekoliko puta kako biste bili sigurni da se cinkov oksid dobro stopio
- kremu čuvati na suhom mjestu, najbolje u hladnjaku, a iskoristiti bi je bilo najbolje unutar 6 mjeseci

Ukoliko vam se recept učinio presloženim za izradu uzmite jednostavno bocu svog omiljenog losiona za tijelo koji ne sadrži ulja citrusa i dodajte nekoliko žlica cinkovog oksida te sve dobro izmješajte. Preparat za zaštitu od sunčevih zraka bit će spreman!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.