Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4n
Sutra: 15° 15° 4n
22. travnja 2019.
Američko istraživanje

Previše kofeina prije začeća povećava rizik od pobačaja

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva
Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2016. u 15:06 2016-03-28T15:06:51+02:00

Na uzorku od 344 para u kojemu je bilo trudnica, usporedili su više faktora – pušenje u trudnoći, konzumiranje napitaka s kofeinom i uzimanje multivitaminskih suplemenata te na kraju istraživanja ustanovili da je 98 trudnoća ili 28 posto završilo pobačajem

NEW YORK Konzumiranje više od dvaju napitaka s kofeinom dnevno u razdoblju od šest tjedana prije začeća u nekim slučajevima može rezultirati pobačajem, pokazalo je nedavno američko istraživanje.

No znanstvenici su istaknuli da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posljedica jer je studija utemeljena na procjenama i opažanjima.

Podatak koji se odnosi jednako na buduće očeve i majke, može se primijeniti i na razdoblje od prvih šest tjedana trudnoće, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Fertility and Sterility.

Njezini su autori analizirali podatke prikupljene kod 500 parova iz Michigana i Teksasa koji su od 2005. do 2009. sudjelovali u nacionalnom istraživanju o povezanosti faktora iz okoliša (poput kemijskih tvari) i životnih navika s fertilitetom.

Na uzorku od 344 para u kojemu je bilo trudnica, usporedili su više faktora – pušenje u trudnoći, konzumiranje napitaka s kofeinom i uzimanje multivitaminskih suplemenata te na kraju istraživanja ustanovili da je 98 trudnoća ili 28 posto završilo pobačajem.

Procijenili su da je omjer opasnosti od pobačaja bio veći za 1,74 u slučajevima kad je žena prosječno dnevno konzumirala više od dva napitka s kofeinom, u odnosu na grupu žena koje su pile do dva kofeinska napitka dnevno.

Gotovo jednak omjer rizika – 1,73, uočen je kod partnera koji je u istom razdoblju konzumirao jednaku količinu kofeina, kazala je dr. Germaine Buck Louis, znanstvenica s Nacionalnog instituta za zdravlje djece i razvoj, koji djeluje u sklopu Nacionalnog instituta za zdravlje.

»Procijenili smo da je omjer veći od jedan ukazivao na povećan rizik od gubitka fetusa u razdoblju nakon začeća. No moram istaknuti da istraživanje nije pokazalo nepobitnu povezanost uzroka i posljedice, ovdje govorimo o našim opažanjima«, rekla je Buck Louis.

Za razliku od kofeina, svakodnevno uzimanje vitaminskih dodataka prije začeća smanjuje rizik od pobačaja, a opasnost je još manja ako se suplementi nastave uzimati i tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće, zaključili su znanstvenici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš