Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
28. siječnja 2020.
Dr. Alen Ružić

Prebrzo mršavljenje je opasno po zdravlje. Mjesečno se ne smije gubiti više od 6 kilograma'

Prebrzo mršavljenje je opasno po zdravlje. Mjesečno se ne smije gubiti više od 6 kilograma'
Prebrzo mršavljenje je opasno po zdravlje. Mjesečno se ne smije gubiti više od 6 kilograma'
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2018. u 11:58 2018-11-20T11:58:38+01:00

 Prepoloviti svoju tjelesnu težinu u samo četiri mjeseca, možda je atraktivno za TV-show, no definitivno, nije dobro za zdravlje niti može biti promocija zdravog načina mršavljenja. Zaključak je to stručnjaka s kojima smo razgovarali o rezultatu jednog u nizu popularnih hrvatskih realityja u kojem su kandidati redukacijskim dijetama i vježbanjem ovaj put sveukupno smršavili više od pola tone, točnije 655 kilograma.

Riječki kardiolog, utemeljitelj Akademskog centra zdravlja i Škole mršavljenja prof. dr. Alen Ružić i sam je svojevremeno smršavio nevjerojatnih 98 kilograma. U njegovom slučaju proces mršavljenja tekao je punih pet godina tijekom specijalizacije, a prof. dr. Ružić i danas uspješno održava postignutu težinu.

U slučaju hrvatskog realityja »Život na vagi« čiji je pobjednik u samo četiri mjeseca skinuo težinu jednog prosječnog muškarca, prof. dr. Ružić vidi prvenstveno show, ali ne i zdravi put u gubitak kilograma. Štoviše, kako upozorava riječki kardiolog, velika je mogućnost da će pobjednik izgubljene kilograme nažalost vratiti, a ovakav brzi tempo gubitka kilograma može mu ozbiljno narušiti zdravlje, posebno kardiovaskularni sustav i zglobove.

– Treba jasno reći da je »Život na vagi« TV-show, a ne program mršavljenja. Iskustva s istovrsnim emisijama u svijetu su brojna i redom govore za brzi povratak izgubljenih kilograma. Suvremena klinička praksa kaže da mršavljenje ne smije biti presporo jer bolesnici gube motivaciju, ali ne treba biti ni prebrzo jer je tada opasno po zdravlje. Pacijenti brže mršave što je početna tjelesna težina viša, a gubitak veći od oko šest kilograma mjesečno ne može se smatrati dobrim ni za koga. Poznato je da naglo mršavljenje potiče srčane aritmije koje su rizik od iznenadne smrti, a iza naglog mršavljenja sliljedi i hormonski odgovor koji vodi pojačanoj potrebi za unosom hrane. Fizički treninzi u ranoj fazi mršavljenja ne smiju biti agresivni i prenaporni jer predstavljaju rizik za kardiovaskularni sustav i oštećenje zglobova koji su u pretilih obično već promijenjeni. Zdravi, sigurni i svrsishodni programi mršavljenja moraju biti temeljeni na zdravstvenim spoznajama. Oni moraju biti dugotrajni, uključiti edukaciju bolesnika i poticati njihovu motivaciju. Izgladnjivanje pred kamerama, treninzi do ruba izdržljivosti i lov na gubitak kilograma – to sve nije put u zdravo i dugotrajno mršavljenje. To je samo TV show, smatra prof. dr. Ružić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze