Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1n
Sutra: 0° 0° 1n
21. siječnja 2020.
Ima nade

Postoji li način da poništite štetne efekte izlaganja suncu? Apsolutno da! Pročitajte savjete za zaštitu vaše kože

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2018. u 12:54 2018-07-25T12:54:00+02:00

Prekomjerna izloženost suncu opasna je za važu kožu. Ukoliko već imate oštećenja na koži nastala izlaganjem suncu, postoje načini kako ih možete poništiti ili makar umanjiti

Svi volimo uživati u moru i suncu, no sunčanje nije bezopasno. Ukoliko ste prekomjerno izloženi sunčevoj svjetlosti, ultraljubičaste zrake oštetit će vašu kožu i uzrokovati opekotine. Pretjerana i dugotrajna izloženost suncu s vremenom će uzrokovati bore, tamne pjege i dodatno vas postarati. Zbog toga je iznimno važno redovito nanositi kreme sa spf- faktorom na lice i tijelo.

No, postoji li način da poništite štetne efekte koje uzrokuje sunce? Iako nije moguće potpuno izbrisati oštećenja nastala na koži, možete poduzeti određene korake i olakšati si probleme.

Opekotine od sunca

Ukoliko vam je koža pocrvenila i peče, šteta je već nastala u vašim DNA stanicama. Ovakve ozljede kroz određeno vrijeme mogu voditi u fizičke promjene poput bora ili raka kože. Iako postoje mnogi pripravci kojima ćete si olakšati bol, ovakve efekte možete preventirati nanošenjem kreme za sunčanje te ponavljanjem procesa svakih 80 minuta. Držite se hlada i redovno nanosite kremu i tako ćete zaštititi svoju kožu od budućih oštećenja i dati vremena enzimima u tijelu da poprave dio oštećenih DNA stanica.

Suha koža

Sunce isušuje vašu kožu, ali tome ćete lako doskočiti korištenjem pilinga. Bilo da koristite četkicu ili mehanički piling, ovim jednostavnim trikom skinut ćete mrtve stanice s površine kože i učiniti ju mekšom i sjajnijom. Poslije pilinga nanesite kremu za lice.Također, hidratacija je iznimno važna za kožu, stoga pijte mnogo vode tijekom dana.

Bore

UV- zrake "razbijaju" kolagen i elastin, proteine koji drže kožu čvrstom i mekom. Pokušajte s ovim tretmanima za ravnanje bora:

  • Beta-karoten: istraživanja pokazuju kako ovaj antioksidans čini kožu fleksibilnijom i smanjuje bore uzrokovane suncem. Nalazi se u voću i povrću poput mrkve, špinata i dinje, ili ga koristite u obliku tableta kao dodatak prehrani.
  • Retinoidi: ovi spojevi povećavaju količinu kolagena u koži. Možete ih pronaći u specijaliziranim kremama i serumima.
  • Kemijski pilinzi: ovi tretmani uklanjaju oštećene stanice iz gornjih slojeva kože. Na tržištu postoje alfa hidroksi ili salicilne kiseline, a za primjenu se svakako savjetujte sa svojim dermatologom.
  • Laserske terapije: kratki pulsevi svjetla uklanjaju određene slojeve ili dijelove kože ispod koje se krije svježa, nova koža.

Sunčeve ili staračke pjege

Kako bi se zaštitila od UV zraka, vaša koža stvara melanin, a pretjerana izloženost suncu uzrokovat će njegovo nakupljanje što će se manifestirati kao pjega. Kako biste poništili oštećenje, pokušajte sa:

  • Kremama za izbjeljivanje kože: proizvodi s hidrokinonom mogu izbijeliti kožu. Također, mogu vam pomoći proizvodi s glikolnom ili kojičnom kiselinom.
  • Retinoidima: osim što ravnaju bore, pomoći će vam i u izbjeljivanju kože
  • Krioterapijom: tekući dušik zamrznut će ciljano područje koje će se "odljuštiti"
  • Kemijski pilinzi, mikrodermoabrazija i laserska terapija: ovi tretmani odstranjuju vanjske slojeve kože kako bi se pojavila nova i čista koža

Melasma

Melasma je termin koji se koristi za opisivanje stanja diskoloracije (hiperpigmentacije) lica. Ovo oštećenje možete poništiti istim tretmanima koji se koriste za tretiranje sunčevih pjega poput krema za izbjeljivanje lica. Ono što je najvažnije jest da poduzmete preventivne mjere poput boravka u hladu i nanošenja krema sa spf- faktorom.

Svakako je bitno naglasiti da posjetite dermatologa ukoliko uočite bilo kakve promjene na koži.

Izvor: webmd.com

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.