Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
6. prosinca 2019.
Nova "pravila"

Ovo će se svidjeti onima koji vole zaviriti u čašicu: Sud je mamurluk proglasio - bolešću

Foto iStock
Foto iStock
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2019. u 7:36 2019-09-25T07:36:44+02:00

»Bolešću smatramo manji ili privremeni poremećaj uobičajenog stanja organizma«, navodi se u priopćenju te se dodaje da se to odnosi na »umor, mučninu i glavobolju«, a upravo su takvi simptomi koji se povezuju uglavnom s mamurnošću

Mamurnost je bolest, presudio je njemački sud nakon što je grupa građana podnijela tužbu protiv proizvođača pića koje navodno liječi veisalgiju, odnosno skup simptoma povezanih s prekomjernom konzumacijom alkoholnih pića.

Tvrtka koja se, kako je navodila u reklami, bavi proizvodnjom lijeka protiv mamurluka, našla se pred sudom u Frankfurtu nakon što je ljudima nudila kratka pića ili takozvane »shotove» te prašak koji se miješa s vodom, uz objašnjenje da liječi mamurnost.

Grupa građana odlučila je sudu u Frankfurtu tužiti proizvođača pića jer je »iznosio neistinite informacije koje se odnose na ljudsko zdravlje«. A sud je u pojašnjenju napisao da u bolesti spadaju čak i »najmanje promjene u uobičajenom stanju organizma«.

Prehrambeni prozivodi, među kojima su i pića, ne mogu se reklamirati kao namirnice koje mogu spriječiti ili liječiti neku bolest, stoji u presudi.

»Informacije o proizvodu ne mogu sadržavati nikakve upute koje upućuju na sprečavanje ili liječenje bolesti kod ljudi, niti smiju stvoriti takav dojam«, ističe se u priopćenju suda.

»Bolešću smatramo manji ili privremeni poremećaj uobičajenog stanja organizma«, navodi se u priopćenju te se dodaje da se to odnosi na »umor, mučninu i glavobolju«, a upravo su takvi simptomi koji se povezuju uglavnom s mamurnošću.

Naime, prozvođač je tvrdio da se njegovim proizvodom liječe navedeni simptomi.

Njemačke studije podsjećaju da je spomenuto stanje u medicini poznato kao »veisalgia« i opisuje stanje organizma jutro nakon konzumiranja većih količina alkohola.

Zanimljivo je da je presuda objavljena samo nekoliko dana nakon otvaranja Oktoberfesta u Muenchenu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.