Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
24. siječnja 2019.
Tajvansko istraživanje

Osteoporoza povezana s većim rizikom od iznenadnog gubitka sluha

Osteoporoza povezana s većim rizikom od iznenadnog gubitka sluha
Osteoporoza povezana s većim rizikom od iznenadnog gubitka sluha
Autor:
Objavljeno: 11. svibanj 2015. u 15:06 2015-05-11T15:06:46+02:00

Endokrinolog Kai-Jen Tien s medicinskog centra Chi Mei u Tainanu kaže kako su utvrdili da se u skupini osoba koje pate od osteoporoze iznenadni gubitak sluha javlja kod deset osoba na svakih deset tisuća dok se u skupini osoba koje ne pate od osteoporoze iznenadni gubitak sluha javlja kod šest na svakih deset tisuća osoba, što znači da je rizik 1,76 puta veći za osobe koje pate od osteoporoze

Ljudi koji pate od osteoporoze izloženi su gotovo dvostruko većim izgledima za iznenadni gubitak sluha u usporedbi s osobama kod kojih se nije razvio taj koštani poremećaj, prema tajvanskim znanstvenicima.

Uzrok toga iznenadnog gubitka sluha je nepoznat, no brzi gubitak sluha uglavnom pogađa jedno uho i pogađa svakog pettsućitog Amerikanca svake godine.

Znanstvenici su proučavali slučajeve gubitka sluha do kojeg dođe kod oštećenja unutarnjeg uha ili kod oštećenja živaca od mozga do uha. Tipični faktori rizika su kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni tlak, bolesti bubrega i dijabetes.

Endokrinolog Kai-Jen Tien s medicinskog centra Chi Mei u Tainanu kaže kako su utvrdili da se u skupini osoba koje pate od osteoporoze iznenadni gubitak sluha javlja kod deset osoba na svakih deset tisuća dok se u skupini osoba koje ne pate od osteoporoze iznenadni gubitak sluha javlja kod šest na svakih deset tisuća osoba, što znači da je rizik 1,76 puta veći za osobe koje pate od osteoporoze.

Znanstvenici su uočili i da je rizik iznenadnog gubitka sluha to veći što je stupanj osteoporoze viši.

Tien kaže kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se razumjela veza između bolesti kosti i gubitka sluha.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka