Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Nepotreban stres

Od rutinskih liječničkih pregleda nema velike koristi

Ilustracija / Foto Sergej DRECHSLER
Ilustracija / Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2012. u 11:03 2012-10-17T11:03:57+02:00

Danski istraživači kažu da studija pokazuje da su rutinski pregledi gubitak vremena jer im se podvrgavaju osobe zainteresirane za vlastito zdravlje i koje žive zdravim načinom života, dok se oni pak koji imaju visok rizik za bolesti drže podalje

ZAGREB/KOPENHAGEN –  Rutinski liječnički pregledi vjerojatno neće utvrditi neko stanje koje je potrebno liječiti, ali mogu dovesti do nepotrebnog stresa, piše u srijedu mediji, pozivajući se na rezultate nedavno objavljene studije.

Danski istraživači na čelu s Lasseom Krogsbollom iz Nordic Cochrane Centra u Danskoj koji su proveli istraživanje na 180.000 pacijenata, kažu da bi liječnici trebali prestati nuditi takve preglede.

U Engleskoj se ljudima između 40 i 74 godine nude besplatni rutinski pregledi. Inicijativa pokrenuta 2009. trebala bi utvrditi stanja kao što su srčane bolesti ili dijabetes, te tražiti »tihe« faktora rizika kao što su visoki krvni tlak ili kolesterol. Rečeno je da bi ta shema mogla spasiti 650 života godišnje.

Međutim, danski istraživači kažu da studija pokazuje da su rutinski pregledi gubitak vremena.

Oni pojašnjavaju da su razlozi koji stoje iza tih rezultata možda tip ljudi koji se podvrgava rutinskim kontrolama. Osobe zainteresirane za vlastito zdravlje koje žive zdravim načinom života najčešći su klijenti takvih rutinskih pregleda. Oni pak koji imaju visok rizik za bolesti drže se podalje.

Možda se, kažu istraživači, pravi problemi i ne otkrivaju na takvim mjestima, već onda kada se kod pacijenata pojave simptomi.

»Iz dokaza koje smo prikupili od pozivanja pacijenata na rutinske zdravstvene kontrole vjerojatno nema neke koristi. Ne kažemo međutim da bi liječnici trebali prestati provoditi testiranja ili nuditi tretmane kada sumnjaju da postoji problem. Međutim, mislimo da se treba oduprijeti inicijativama koje promiču rutinske zdravstvene kontrole«, kažu oni. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.