Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
28. veljače 2020.
Dob je bitna

Novo otkriće znanstvenika: Nije točno da plodnost muškaraca ostaje ista s godinama

Novo otkriće znanstvenika: Nije točno da plodnost muškaraca ostaje ista s godinama
Novo otkriće znanstvenika: Nije točno da plodnost muškaraca ostaje ista s godinama
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2017. u 9:52 2017-07-03T09:52:44+02:00

Uspjeh izvantjelesne odnosno in vitro oplodnje (IVF) ne ovisi samo o dobi žene nego i o dobi muškarca, pokazala je nova američka studija.

Kako u utorak prenosi BBC, stariji muškarci imaju manje izgleda za uspjeh u izvantjelesnoj oplodnji nego mlađi muškarci, u slučajevima kada se radi o ženi iste dobi.

Istraživači s Harvarda predstavili su studiju u kojoj je obuhvaćeno gotovo 19.000 oplodnja in vitro Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju.

Rezultati su u suprotnosti s dugo uvriježenim stajalištem da muška plodnost ostaje ista s godinama.

Zapravo, bilo da je začeće prirodno ili medicinski potpomognuto, mutacije spermatozoida i smanjivanje njihovog broja kod starijih muškaraca smanjuju izglede za trudnoću.

Ranija istraživanja također su pokazala da su stariji spermatozoidi skloniji genetskim poremećajima, te mogu biti povezani primjerice s razvojem autizma kod djece.

U studiji je pokazano da muškarci u dobi između 40 i 42 godine imaju 46 posto manje izglede za začeće in vitro od muškaraca u dobi između 30 i 35 godina, kada žena ima manje od 30 godina.

Žena u dobi od 35 godina ima puno veće izglede za uspjeh s partnerom ispod 30 godina nego s muškarcem u srednjim tridesetima.

Raj Mathur, ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu u Manchesteru rekao je da utjecaj muške dobi na IVF mora biti dodatno proučen u većoj bazi podataka.

»Ali moramo početi uzimati u obzir i dob muškarca«, naglasio je.

Ipak, bez obzira na te rezultate, dob žene i dalje ima veći utjecaj na začeće od dobi muškarca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.