Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
20. siječnja 2020.
Odmor i uspomene

LJEKOVITO SPAVANJE Znanstvenici otkrivaju vezu između dobrog sna i memorije

Photo/Unsplash
Photo/Unsplash
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 14:08 2019-01-24T14:08:48+01:00

Spavanje učinkovito čisti hipokampus, ostavljajući nas spremnim za uzimanje svježih podataka

"Teško je objasniti korist koju možete dobiti od sna i važnost sna, kada se čini da je mnogo drugih stvari od većeg značaja u našem svakodnevnom životu", kaže Fogel, profesor na Sveučilištu Ottawa u istraživačkom laboratoriju za spavanje, prenosi CBC.

Fogelov je cilj otkriti kako naš mozak procesira i sintetizira uspomene. Posljedice deprivacije sna su mnogo ozbiljnije od  osjećaja doziranja i iscrpljenosti. Istraživanje također ima za cilj rasvijetliti kako deprivacija spavanja može pridonijeti stanju koje je u porastu u zapadnim društvima: demenciji.

Općenito, odrasle osobe provode jednu trećinu svog života u snu. Tek u posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici su počeli shvaćati neke od razloga: "Što više proučavamo, više shvaćamo da postoji samo toliko aspekata sna koji su uključeni u obradu memorije", kaže Fogel.

Profesor je proveo nekoliko godina u ispitivanju odnosa između memorije i "spindle spavanja", kratkog praska mozga koji se javlja tijekom dubokog sna. Ovi električni impulsi koji traju jednu do dvije sekunde događaju se do 1000 puta noću i mogu se mjeriti na elektroencefalogramu (EEG).

Istraživači vjeruju da ti impulsi prikazuju naš mozak uzimajući ono što učimo svaki dan i prebacujući ga iz hipokampusa, ograničenog prostora u kojem pohranjujemo najnovija sjećanja, u prefrontalni korteks.

To je "tvrdi disk" mozga, gdje pohranjujemo važne uspomene za buduću referencu - bilo da je to sutra, sljedećeg tjedna ili sljedeće godine, prenosi CBC. Spavanje učinkovito čisti hipokampus, ostavljajući nas spremnim za uzimanje svježih podataka.

"Memorijski centri koji se regrutiraju tijekom učenja ponovno se aktiviraju tijekom spavanja ... to zapravo povećava taj trag sjećanja i jača ga, tako da ćemo sljedećeg dana biti bolji na istom zadatku", kaže Fogel. 

Što to znači za tinejdžera koji je cijelu noć pisao seminar, ili za odraslu osobu koja radi do sitnih sati? Znači da, ako spavate šest sati ili manje, imat ćete manje spomenutih impulsa - nećete moći trajno zadržati sve ono što ste doživjeli tog dana,objašnjavaju na CBC-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.