Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. ožujka 2019.
Nedovoljno poznata bolest

Celijakija sve češća: Rijeka ima jednu vrtićku kuhinju s bezglutenskom prehranom

Na skupu je predstavljena i slikovnica »Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena« * Foto: I. TOMIĆ
Na skupu je predstavljena i slikovnica »Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena« * Foto: I. TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2015. u 13:53 2015-05-26T13:53:00+02:00

Pekara Kroasana iz Opatije prvi hrvatski proizvođač bezglutenskih pekarskih proizvoda

RIJEKA » Čak 90 posto ljudi s celijakijom ne zna da boluje od ove bolesti koju karakterizira doživotna nepodnošljivost na protein gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Podatak je to sa skupa »Zajedno za veću svjesnost o celijakiji« koji su jučer u vijećnici Grada Rijeke zajednički organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i riječka Udruga oboljelih od celijakije u sklopu obilježavanja Mjesec svjesnosti o celijakiji, čiji je cilj edukacija javnosti o ovoj sve češćoj, ali nedovoljno poznatoj bolesti. 

  Bolest se utvrđuje putem analize krvi na specijalna protutijela, a iako se radi kroničnoj bolesti, njezine su prognoze jako dobre ako se na vrijeme dijagnosticira i započne liječenje striktnom, pažljivom, sveobuhvatnom bezglutenskom prehranom. 

  Upravo o hrani koja za oboljele može biti i otrov i lijek, bilo je riječi na jučerašnjem skupu posvećenom celijakiji. Po tom je pitanju Rijeka, kako je kazala dr. Suzana Janković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, ispred drugih hrvatskih gradova, jer ima jednu vrtićku bezglutensku kuhinju. Ipak, takvih bi vrtića na razini jednoga većega grada trebalo biti minimalno tri. 

  Osim bezglutenske vrtićke kuhinje, pekara Kroasana iz Opatije je prvi hrvatski proizvođač bezglutenskih pekarskih proizvoda, a sve njihove proizvode kao pogodne za oboljele od celijakije analizirao je i potvrdio upravo Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ čiji žig nose. 

  Na skupu je predstavljena i druga po redu slikovnica koju je objavila riječka Udruga oboljelih od celijakije »Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena«, autorice Marine Miletić. Kako je kazala autorica, slikovnica je prilagođena školskom i predškolskom uzrastu djece kako bi im na zanimljiv i zabavan način prikazala kako se prilagoditi životu i režimu prehrane bez glutena.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka