Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
21. veljače 2020.
Bez tabua

Bacate uloške? Dvije cure iz Zagreba imaju daleko bolje rješenje. Ovo je period.

Sustav period.
Sustav period.
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 7:18 2019-01-24T07:18:44+01:00

period. je ženski higijenski sustav proizvoda koji se suočava s danas iznimno važnom, ali zanemarenom i stigmatiziranom problematikom viđenja menstruacije u društvu

RIJEKA Sara Dobrijević i Mia Dragičević, dvije studentice Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu za svoj koncept period. osvojile su počasno priznanje na Međunarodnom natječaju za studente dizajna IHA  - International Houseware Association u Chicagu. Rijetkost je da se ovo priznanje dodjeljuje nekom fakultetu koje nije iz SAD-a, a koncept je razvijen pod mentorstvom mr.sc. Sanje Bencetić.

O čemu se zapravo radi?

- period. je ženski higijenski sustav proizvoda koji se suočava s danas iznimno važnom, ali zanemarenom i stigmatiziranom problematikom viđenja menstruacije u društvu. U kontekstu današnje društvene liberalnosti, iznenadila nas je pasivnost i neupućenost okoline o artificijelnosti proizvoda za menstrualnu higijenu te o njihovom štetnom učinku na žene i okoliš, objašnjavaju autorice.

Dajnjim istraživanjem, dodaju uočile su rastući pozitivan trend korištenja platnenih uložaka koji većina smatra nepraktičnim i neugodnim zbog načina korištenja i održavanja, no oni su u potpunosti ekološki i njeguju ženin reproduktivni sustav.

prikaz-sustava-proizvoda-728x1024

- U tome smo vidjele veliki potencijal, te smo ga odlučile približiti ženama, te onda i svima ostalima. Iz ovog zaključka nastao je sustav proizvoda koji omogućava ženi da se osjeća čisto, sigurno i povezano sa svojom prirodnošću, napominju.

Sastoji se od proizvoda za čišćenje, kutijice za sušenje i uložaka. Ergonomija, estetika i funkcija proizvoda pažljivo su ukomponirani kako bi maksimalno olakšali korištenje proizvoda.

prikaz-korištenja

- Naziv proizvoda je direktan i umjesto da uljepšavamo i okolišamo, željele smo biti izravne. Također, osim što je najčešći naziv za menstrualni ciklus, koristi se na kraju rečenice kojoj nije potrebna daljnja rasprava. Kako bismo naglasili izravnost koju ovaj proizvod komunicira dodali smo točku na kraj, koja inicira početak razbijanja tabua.

Korak po korak se krećemo prema normalizaciji jednog od najvažnijih bioloških fenomena na svijetu i mijenjamo stavove društva. Ovim proizvodom ohrabrujemo, potičemo na prihvaćanje i suzbijamo predrasude kod žena. Jer sve počinje od njih, poručuju.

prikaz-forme-728x1024

Samo natjecanje na kojem su Sara Dobrijević i Mia Dragičević nagrađen pokrenuto je 1993. godine ako bi se potaknule nove inovativne ideje mladih studenata i studentica. Pobjednički radovi se izlažu na Houseware Showu u Chicagu, gdje studenti imaju priliku upoznati investitore i firme i ostvariti suradnju, ali i promovirati matične fakultete.

ilustracije-korištenja-1024x802

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.