Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
20. studenoga 2019.
Otpor prema cijepljenju

Antivakcinacijski pokret: Ospice se vratile zbog nepovjerenja u sustav

Snimio Silvano JEŽINA
Snimio Silvano JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2015. u 17:43 2015-02-01T17:43:13+01:00

Kao zajedničku karakteristiku primjećujem nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu, a povjerenje prema internetskim forumima ili mišljenju osoba koje nisu zdravstvene struke, ističe dr. Žirovnik 

Na prvi pogled pedesetak slučajeva već pomalo zaboravljene zarazne bolesti čini se puno manje od 20.000 koliko je godišnje u Hrvatskoj obolijevalo od ospica prije uvođenja cjepiva protiv ove bolesti u redoviti program cijepljenja. S obzirom da je zadnja manja epidemija kod nas zabilježena prije sedam godina, po svemu sudeći, sporadične pojave zarazne bolesti protiv koje se djeca u nas prvi put cijepe u dobi od jedne godine već gotovo pola stoljeća, nisu ništa neuobičajeno. 

    Međutim, slika izgleda potpuno drugačije ako se uzmu u obzir podaci prema kojima u svijetu godišnje od ospica oboli oko 40 milijuna ljudi, a procjene su da od komplikacija umire njih milijun, i to ponajviše djece. Tome valja pribrojiti činjenicu da je riječ o virusu koji se izrazito brzo širi, ali i antivakcinacijski trend koji sve više zahvaća, epidemiološkim rječnikom rečeno, inače dobro procijepljenu Hrvatsku. 

    Zato je bilo samo pitanje vremena kad će nakon Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, prvi slučajevi ospica biti zabilježeni kod nas. Epidemiolozi tvrde da je zasad riječ o epidemiji manjih razmjera, u kojoj je do druge polovice ovog tjedna potvrđeno 11 slučajeva, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj trenutačno pedesetak oboljelih od ove visoko zarazne bolesti protiv koje se cjepivo u službenom kalendaru cijepljenja nalazi od 1968. godine. Osim u Zagrebu, ove su se godine ospice pojavile i u Rijeci. Zabilježena su dva slučaja: prvi koji je uvezen iz susjednih zemalja koje već bilježe epidemiju i drugi kod osobe koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom. 

    – Ospice su virus koji se jako lako širi. Dobili smo prijavu o jednom oboljelom, a radi se o importiranom slučaju iz Srbije. Riječ o ženskoj osobi koja je 1987. godište i koja je bila na dočeku Nove godine u Srbiji. Kad se vratila, nakon razdoblja inkubacije koja traje maksimalno 21 dan, počeli su se pojavljivati simptomi – povišena temperatura, resipiratorni simptomi, poput hunjavice i grlobolje te konjuktivitisa. Četvrtog dana pojavljuje se osip koji se najprije pojavljuje iza uške i na čelu, a onda kreće lice vrat, trup i ekstremiteti. Osip je gust te nakon dva, tri dana se gubi i koža se počinje perutati. Najveća zaraznost je prije pojave osipa i prva dva dana po osipu, objašnjava voditeljica Epidemiološkog odjela u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Danijela Lakošeljac. 

    Prema njezinim riječima, svaka je epidemija samolimitirajuća pa se epidemiolozi nadaju da slučajeva zaraze ospicama u ovom trenutku ne bi trebalo biti više. To potkrepljuje pretpostavkom da su osobe rođene do 1968. godine uglavnom preboljele ospice, a rođeni od 1968. uglavnom su cijepljeni. Dr. Lakošeljac ipak ističe da je važno da osoba koja je bila u kontaktu s oboljelim obrati pažnju na svoje simptome.    

»Hrabri« roditelji

Naime, komplikacije koju uzrokuje virus ospica su razne. Moguće su upale poput bronhitisa, laringitisa, bakterijske upale pluća, kao i virusne upale pluća. Među komplikacije spada i panencefalitis, degenerativna bolest koja zahvaća cijeli mozak. Komplikacije ospica najopasnije su za malu djecu i za starije osobe. 

– Kod ospica je jako bitno, s obzirom na njihovu visoku zaraznost, imati visoku procijepljenost. I dok se visokom procijepljenošću za druge bolesti smatra oko 90 posto, za morbile odnosno ospice to je 95 posto, upozorava dr. Lakošeljac. 

    Prema njezinim riječima, roditelji koji hrabro odustaju od cijepljenja sada će biti u velikom riziku jer od ospica u svijetu i u susjednim zemljama gdje cijepljenje nije obavezno, godišnje oboli znatan broj osoba. 

    – Kod nas je to bilo optimalno riješeno cijepljenjem, no kršenjem programa cijepljenja i u nas se otvara jedna velika nova problematika u epidemiologiji. Trend odbijanja cijepljenja danas je sve veći i raste iz godine u godinu. U Primorsko-goranskoj županiji u prošloj je godini bilo 60 slučajava odbijanja cijepljenja dok je od 2010. godine od kad se taj trend prati pa do kraja prošle godine bilo sveukupno 113 odbijanja, dodaje dr. Lakošeljac. 

    Odbijanje cijepljenja progresivno raste. U 2010. godine u PGŽ prijavljena su tri takva slučaja, godinu kasnije sedam, 2012. godine 11 slučajeva odbijanja, a pretprošle godine ta brojka porasla na 32 slučajeva odbijanja cijepljenja. Sa 60 slučajeva odbijanja cijepljenja u PGŽ u prošloj godini jasno je da se taj broj iz godine u godinu udvostručuje. 

    – Naravno da bolesti nisu pobijeđene samo zahvaljujući cijepljenju. Tu je niz faktora, počevši od boljih uvjeta života nadalje, ali cijepljenje ostaje civilizacijska tekovina i vrlo je važno i danas. Osim toga, puno je veća vjerojatnost dobivanja komplikacija nakon bolesti, nego od komplikacija nakon cijepljenja, tvrdi dr. Lakošeljac. 

Tri komponente

Cijepljenje protiv ospica u Hrvatskoj se provodi od 1968. godine. Najprije je to bilo cjepivo samo protiv morbila odnosno ospica, a danas je to cjepivo s tri komponente zaštite – ospica, rubeole i zaušnjaka. Daju se dvije doze, prva u dobi od godinu dana, a druga neposredno prije upisa u osnovnu školu.

    Liječnica koja je svakodnevno u kontaktu s roditeljima na terenu, riječka pedijatrica dr. Jasna Žirovnik, javno je već upozoravala na slučajeve roditeljskog odbijanja cijepljenja s kojima se susreće u svojoj ordinaciji. Danas kaže da unatoč velikoj medijskoj pažnji koju dobivaju roditelji koji odbijaju cijepiti djecu, oni ipak još uvijek čine vrlo mali udio u ukupnoj populaciji roditelja. 

    – Među njima ima i visokoobrazovanih, no više od obrazovanja kao zajedničku karakteristiku primjećujem nepovjerenje prema zdravstvenom sustavu, a beskonačno povjerenje prema svemu ostalom, primjerice, internetskim forumima, tiskanim medijima ili mišljenju osoba koje nisu zdravstvene struke. Antivakcinacijski pokret u Hrvatskoj još pokazuje laganu tendenciju porasta, dok u zemljama iz kojih je taj pokret krenuo već osjećaju negativne posljedice višegodišnje niske procijepljenosti. Začudno je da to tako malo interesira hrvatske roditelje, iako su im te informacije dostupne, kritična je dr. Žirovnik.    

Bez kazne

Pedijatri i liječnici školske medicine koji provode program cijepljenja dužni su redovito, i to jednom mjesečno pismeno izvještavati Hrvatski zavod za javno zdravstvo o svakoj utrošenoj dozi cjepiva, kao i o razlozima odgode cijepljenja ili kontraindikacija za cijepljenje za svako dijete poimenice.    
– U slučaju nepostojanja medicinskih kontraindikacija, zakon predviđa sankcije za roditelje, ali se one iznimno rijetko provode. Osobno ne poznajem niti jedne roditelje koji su kažnjeni novčanom kaznom i smatram to također medijski prenapuhanim. U hrvatskom društvu kao da je svakome sve dozvoljeno, zdravstvene institucije su mlake i neodređene kada se radi o konkretnim slučajevima, ali su zato odvjetnici našli svoj interes u ovoj problematici, nastavlja dr. Žirovnik. 

    Ona kaže da upravo zahvaljujući visokoj procijepljenosti populacije u Hrvatskoj još uvijek nema bolesti protiv kojih cijepi i zato je njezina obaveza kao liječnice boriti se da tako i ostane. 

    – Nadam se da niti jednog lošeg scenarija u Hrvatskoj neće biti jer najgore bi bilo roditeljima gledati kako im djeca trpe trajne posljedice bolesti protiv kojih su mogla biti cijepljena, zaključuje dr. Žirovnik koja kao pedijatar definitivno pripada onoj skupini liječnika koji ističu važnost i potrebu cijepljenja. 

    U današnje vrijeme otpor prema cijepljenju ne može se više promatrati isključivo samo kao problem javnog zdravstva. Uz poštivanje slobodnog izbora, drugog i drugačijeg mišljenja, nema sumnje da izum cjepiva predstavlja jedan od velikih civilizacijskih dosega uopće. O tome sasvim jasno govore opasne bolesti za koje cjepiva još uvijek nema. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija