Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Nije šala

Ako ovo radite dok kišete ODMAH PRESTANITE, prijete vam ozbiljne zdravstvene komplikacije

Ilustracija, Foto: M. GRACIN
Ilustracija, Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2018. u 12:53 2018-01-17T12:53:00+01:00

Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu«, kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust

Britanski liječnici upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Do tada »zdrav i u dobroj formi« muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su liječnici u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

»Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu«, kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih ozljeda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem.
»Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati«, kazali su liječnici.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do »brojnih komplikacija« poput pneumomedijastinuma – stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju liječnici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.