Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Oprezno s istiskivanjem

Može li vas istiskivanje prištića ubiti? Saznajte sve o skrivenom "trokutu opasnosti" na vašem licu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 9:46 2018-07-26T09:46:00+02:00

Ne, nije riječ o Bermudskom ni ljubavnom, već o takozvanom "trokutu opasnosti" na vašem licu. Ne možete ga vidjeti, ali postoji. Želite li saznati više?

Doktori ga nazivaju "trokutom opasnosti" a nalazi se na našim licima. Riječ je o opasnoj zoni lica kojoj morate obratiti posebnu pažnju.

Kako biste pronašli opasno područje na vašem licu, spojite vrhove palaca s kažiprstima kako biste formirali trokut. Prinesite ga licu tako da je vrh trokuta iznad vašeg nosa a baza ispod gornje usnice. To je takozvani "trokut smrti".

Znamo da zvuči jako dramatično. Ovaj zastrašujući naziv dolazi od činjenice da su krvne žile na ovom dijelu lica direktno povezane s krvnim žilama blizu mozga. Zbog toga upale u ovom području lica mogu dovesti do proširenja upale i opasnih komplikacija, iako su takvi slučajevi u stvarnosti prilično rijetki.

No ipak bilo bi dobro obratiti posebnu pozornost na uobičajene infekcije na ovom području lica poput prištića ili svraba jer mogu dovesti do različitih infekcija. U današnje vrijeme mnoge bakterijske infekcije teže se tretiraju zbog otpornosti na antibiotike, stoga je najbolje spriječiti ih da se dogode.

Pročitajte savjete kako spriječiti i tretirati ozljede na koži, bilo u "trokutu smrti" ili na nekom drugom dijelu tijela:

1.Redovito hidratizirajte kožu kako bi spriječlili njeno pucanje ili guljenje.

2.Ako vam se pojavio prištić, NEMOJTE ga istisnuti. Možda istiskivanje neće uzrokovati komplikacije, ali može dovesti do ožiljaka ili diskoloracije kože.

3.Nemojte čupati dlake iz nosa ili ušiju, već koristite trimer.

4.Ako ste se porezali, ispirite ranu sapunom i vodom svaki dan

5.Porezotine tretirajte sa specijaliziranim mastima za rane

Obratite se svom liječniku ukoliko primijetite znakove infekcije poput crvenila ili boli.

Izvor: webmd.com

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.