Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Poziv na oprez

Farmacueti protiv izdavanja aspirina i andola izvan ljekarni

Farmacueti protiv izdavanja aspirina i andola izvan ljekarni
Farmacueti protiv izdavanja aspirina i andola izvan ljekarni
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2017. u 16:49 2017-01-23T16:49:45+01:00

Već sada se u mnogim specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo, tzv. drogerijama, ne poštuju uvjeti da prilikom izdavanja lijekova mora biti osiguran nadzor magistra farmacije ili farmaceutskog tehničara, pa su zaprimljene učestale prijave da su lijekove izdavali blagajnici i drugo osoblje, upozorava HFD

ZAGREB Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) usprotivilo se u ponedjeljak izdavanju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom (aspirin i andol) izvan ljekarni.

Nakon što su neke farmaceutske kompanije, poput Bayera i Plive, zatražile od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dozvolu za prodaju acetilsalicilatne kiseline u specijaliziranim prodavaonicama, HFD se tom usprotivio zajedno s Hrvatskom ljekarničkom komorom i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Uz jasne stručne argumente o opasnostima uzimanja acetilsalicilatne kiseline na vlastitu ruku, bez savjeta ljekarnika, u Hrvatskoj već sada postoje i veliki propusti u izdavanju drugih bezreceptnih lijekova izvan ljekarni (tzv. BRx status lijekova koji dozvoljava prodaju i u specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo), priopćio je HFD.

Osim toga, Hrvatska još nema uspostavljen sustav kvalitetne edukacije građana i pacijenata o štetnim posljedicama neodgovorne i neracionalne upotrebe lijekova, pa se može očekivati povećani broj hospitalizacija ili drugih oblika zdravstvenih intervencija zbog neodgovarajuće terapije lijekovima.

Već sada se u mnogim specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo, tzv. drogerijama, ne poštuju uvjeti da prilikom izdavanja lijekova mora biti osiguran nadzor magistra farmacije ili farmaceutskog tehničara, pa su zaprimljene učestale prijave da su lijekove izdavali blagajnici i drugo osoblje, upozorava HFD.

Ujedno su u više navrata, protivno zdravstvenoj etici, na mobilne uređaje građana pristizale poruke u kojima također drogerijski lanci potiču na povećanu potrošnju bezreceptnih lijekova u njihovim prodavaonicama i nude se dodatni popusti na cjelokupnu kupnju potrošnjom određenog iznosa na »odjelima bezreceptnih lijekova« (što je u hrvatskoj regulativi potpuno nepoznata i nepostojeća kategorija), kaže se u priopćenju.

HFD upozorava i na sve veći broj specijaliziranih prodavaonica koje se lažno predstavljaju kao ljekarne, stavljajući zeleni križ ili u naziv riječi poput »pharmacy«, »ljekarna« i sl.

Takvi propusti i prekršaji u već liberaliziranoj praksi prodaje nekih lijekova izvan ljekarni, neprihvatljivi su za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu hrvatskih građana, stoga HFD poziva zdravstvenu administraciju da zajedno s relevantnim zdravstvenim stručnjacima i strukovnim organizacijama argumentirano i u interesu javnog zdravlja stane na kraj nekritičkom i neracionalnom izdavanju lijekova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.