HNK "Zajc"

S »Don Quijoteom« i »Toscom« u novu sezonu

Kim Cuculić

»Don Quijote« će biti uprizoren u zgradi kazališta 3. listopada, a glazbenu će sezonu otvoriti koncertna izvedba Puccinijeve »Tosce«, pod ravnanjem Roberta Homena



RIJEKA » Nova kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca tradicionalno će biti otvorena 3. listopada u 19.30 sati premijerom predstave Hrvatske drame »Don Quijote«. Prema Cervantesovu predlošku redatelj i autor dramatizacije je Kokan Mladenović, a predstava je imala premijeru na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima kad je izvedena u ambijentu riječkog Principija. »Don Quijote« će sada biti uprizoren u zgradi kazališta, što će donijeti i neke promjene. Jedna od njih je i ta što će Sancha Panzu umjesto Igora Kovača igrati Mladen Vujčić, a ostatak je glumačke ekipe isti: Don Quijotea će utjeloviti Damir Orlić, Dulcineu igra Nika Mišković, Liječnica je Jelena Lopatić, Vojvodu glumi Dražen Mikulić, Vojvotkinja je Tanja Smoje, Conte – Mirko Soldano, Sanson Carrasco – Jasmin Mekić, Opat – Denis Brižić, zaštitari i bolničari Željko Ercegovac i Loris Kegalj. U predstavi sudjeluju i članovi Baleta i Orkestra.


   Ovim povodom redatelj Kokan Mladenović kazao je da ovaj »Don Quijote« našeg doba više govori o fenomenu donkihotizma nego što je dramatizacija Cervantesa.


   – Živimo u vrijeme u kojemu ne postoje ideali i želja za općim dobrom. U našoj predstavi Don Quijote je arheolog koji je posvetio život proučavanju Trsata. Međutim, lokalni moćnici u sprezi sa stranim investitorima dolaze na ideju da na prostoru Trsatske gradine naprave »Vjetropark«. Bavimo se tim svijetom u kojem se sve može kupiti novcem i trijumfom onih koji nemaju morala, što »Don Quijotea« smješta u okvire naše svakodnevice – osvrnuo se Mladenović.




   Kako je najavio v.d. ravnatelja riječke Opere Igor Vlajnić, novu opernu sezonu svečano će otvoriti 7. listopada u 19.30 sati koncertna izvedba Puccinijeve »Tosce«. Pod ravnanjem Roberta Homena nastupit će Kristina Kolar kao Floria Tosca, Domagoj Dorotić kao Mario Cavaradossi i Giorgio Surian u roli Baruna Scarpije, a pjevaju i Siniša Štork, Robert Kolar, Saša Matovina, Dario Bercich i Vanja Zelčić. Sudjeluju Zbor i orkestar Opere. Dirigent Robert Homen istaknuo je da nastup u Rijeci za njega ima posebno emotivno značenje, jer su uz HNK Ivana pl. Zajca vezani njegovi prvi koraci u glazbenoj karijeri.


   Treći program na samom početku nove sezone je »Kazališno novo ruho«, koji će biti predstavljen 6. listopada u 18 sati. Autor ovog postava u nastajanju je scenograf i likovni umjetnik Dalibor Laginja. Riječ je o projektu koji bi se razvijao kroz cijelu sezonu te na kraju rezultirao izložbom.


   – Dok su interijeri kazališta u posljednje vrijeme dosta oronuli, naš je fundus prebogat. Stoga smo došli na ideju da prezentacijom scenografskog i kostimografskog rada oplemenimo prostor kazališta. Uz autore scenografija i kostima predstavit ćemo i kazališne majstore koji su inače »nevidljivi«. Moj je prijedlog Kazališnom vijeću da se nagrade i ovi vrijedni i samozatajni ljudi – istaknuo je Dalibor Laginja.