Planova puno, realizacija nikakva

Bivši Končar u Vodovodnoj ulici u raspadajućem stanju

Damir Cupać

Ekskluzivni trgovački centar »Romeo« doživio je nesretnu sudbinu ostavljenog i odbačenog projekta, a ništa bolje nije bilo ni s gradnjom garaže



RIJEKA  Kada je u Vodovodnoj ulici osvanuo kamioncin s dizalicom i to ispred crne rupe u prostoru zvane nekadašnja tvornica Rade Končar, činilo se da bi se napokon moglo početi nešto događati da se taj gradski prostor dovede u neku funkciju kako bi prestao biti opasnost za sve koji tamo prolaze zbog derutnog krova. Ustvari, dijelova krova koji su ostali. Svojevremeno, nakon što je taj prostor prešao u vlasništvo Grada Rijeke, u ona tranzicijska vremena kada se prebijao dug komunalne naknade i s ostalim propalim pogonima u kojima su građani Rijeke zarađivali kruh svagdašnji desetljećima, najavljivali su se veliki projekti i procvat Vodovodne ulice. Jedan od prvih planova, ima tome više od dva deseteljeća, bio je gradnja, a čega drugog nego trgovačko-poslovnog centra. 


   No, još 2002. godine Grad Rijeka odustao je ekskluzivnog trgovačkog centra »Romeo« jer je tadašnja izvršna vlast, a bogami i današnja je ista, odlučila umjesto ekskluzivnog trgovačkog centra krenuti u projekt gradnje garaže. 


   Danas zaboravljeni urbanistički as, a nekadašnji pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizajm, ekologiju i gospodarenje zemljištem Milorad Milošević tvrdio je da je prostor koji je kupljen 1991. godine vrlo vrijedan, ali da je dobra pozicija bila bremenita i cijelim nizom problema. Prije svega neadekvatnom prometnom komunikacijom. Milošević je još tada, a tako je i danas, pojašnjavao da je Generalnim urbanističkim planom predviđeno premještanje željezničke pruge na stupove kako bi se otvorio prodor kroz željeznički nasip na prostor Školjića, izgradnja mosta koji bi povezao Vodovodnu i Ružićevu ulicu… Uglavnom, »Romeo« je doživio nesretnu sudbinu ostavljenog i odbačenog projekta, a ništa bolje nije bilo ni s gradnjom garaže. Jer, umjesto bilo čega funkcionalnog u njemu, taj prostor krcat je otpadom, ali i ostacima krova koji se urušava. Inače, prostor Vodovodne ulice našao je svoje mjesto i u nacrtu Strategije razvoja Rijeke do 2020. godine koju je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poslao u javnu raspravu, a građani mogu izraziti svoje mišljenje o njoj i e-konzultacijama na gradskim web stranicama. Uglavnom, budućnost Vodovodne ulice zamišljena je identično kao i prije 15 godina. No, sada se očekuje da će nam isfinancirati europski fondovi ono što sami nismo znali realizirati više od 20 godina. Ne ostaje ništa drugo nego se nadati da će tako i biti jer u suprotnom će bivši Končar i »Romeo« kolabirati jer je građevinsko stanje zgrade katastrofalno. Toliko katastrofalno da se čak ni Republika (res publica – javna stvar, a festival prođe bez javnog natječaja, onako odokativnom procjenom o njegovoj nužnosti) nije mogla održavati tamo.