Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 2
Sutra: 21° 21° 2
16. listopada 2019.
Festival slovenskog filma

Leon Lučev osvojio nagradu za ulogu rudara Alije

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2017. u 16:40 2017-09-18T16:40:52+02:00

ZAGREB Na Festivalu slovenskog filma, koji je završio ovaj vikend u Portorožu, hrvatskom glumcu Leonu Lučevu pripala je nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu, koju je ostvario u slovenskom filmu »Rudar«.

Film Hanne Slak, u kojemu Lučev glumi rudara Aliju, osvojio je još nekoliko nagrada »Vesna« tog najznačajnijeg filmskog festivala u Sloveniji, među kojima i onu za najbolju režiju.

Nagrade je dobilo još nekoliko hrvatskih manjinskih koprodukcija – »Playing men«, »Ustrajnost«, »Muškarci ne plaču«, »Svaka dobra priča je ljubavna priča« te »Ivan«, koji je odnio i nagradu za najbolji dugometražni igrani film, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Psihosocijalna drama »Ivan« redatelja Janeza Burgera, kojemu je hrvatski koproducent Propeler film, osvojio je i nagradu za najbolji scenarij (Srdjan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger i Aleš Car), najbolju žensku ulogu (Maruša Majer), najbolju izvornu glazbu (Damir Avdić), najbolju fotografiju (Marko Brdar) i najbolju masku (Alenka Nahtigal).

»Vesna« za najbolji dokumentarni film pripala je filmu »Playing men« Matjaža Ivanišina (hrvatski koproducent je Restart), a ona za najbolju manjinsku koprodukciju filmu »Muškarci ne plaču« Alena Drljevića (jedan od koproducenata je i hrvatska Produkcija Živa).

Kao najbolji autorski rad-eksperimentalno audiovizualno djelo nagrađen je film »Ustrajnost« Mihe Knifica (hrvatski koproducent je Nukleus Film) a za uloge u istom naslovu 'Vesnom' za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu nagrađeni su Ivanka Mežan i Brane Grubar.

Film »Svaka dobra priča je ljubavna priča« Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića (hrvatski koproducent je NP7) nagrađen je za posebna dostignuća.

Festival u Portorožu prikazuje dugometražne i kratkometražne igrane i dokumentarne te animirane filmove snimljeni u Sloveniji u proteklih godinu dana. Najboljim ostvarenjima dodijeljuje se nagrada »Vesna«. Njegovo ovogodišnje, dvadeseto izdanje održalo se od 12. do 16. rujna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.