Španjolsko istraživanje

Mediteranska prehrana dobra i za mozak, a ne samo za srce

Hina

Znanstvenici su u Španjolskoj pratili više od tisuću osoba šest i pol godina i utvrdili su da su sudionici istraživanja koji su bili na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima i maslinovim uljem imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od kontrolne skupine koja je bila na prehrani s manjim udjelom masnoća



Znanstvenici su u Španjolskoj pratili više od tisuću osoba šest i pol godina i utvrdili su da su sudionici istraživanja koji su bili na mediteranskoj prehrani obogaćenoj orašastim plodovima i maslinovim uljem imali bolje rezultate na kognitivnim testovima od kontrolne skupine koja je bila na prehrani s manjim udjelom masnoća.


Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.


“Utvrdili smo da mediteranska prehrana s maslinovim uljem može smanjiti blage upalne promjene u stijenkama krvnih žila koje su povezane s povećanim rizikom vaskularnih bolesti i kognitivnim oštećenjima”, kazao je Miguel Martinez-Gonzalez šef odjela preventivne medicine sa španjolskog sveučilišta Navarra.




U mediteranskoj prehrani nema prerađene hrane i loših masnoća a vrlo su zastupljene integralne žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, mahunarke, riba i crno vino – sve proizvodi bogati antioksidansima i protuupalnim aktivnim tvarima.


Poznato je da takve namirnice pomažu smanjenju rizika vaskularnih oštećenja, upale i oštećenja u mozgu kao posljedice slobodnih radikala.