Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Recital lirike

Ljubav i život žene u HKD-u

Filip Fak, Olivera Baljak, Olga Šober
Filip Fak, Olivera Baljak, Olga Šober
Autor:
Objavljeno: 9. ožujak 2015. u 10:09 2015-03-09T10:09:38+01:00

U izvedbi oba ciklusa, pijanist Filip Fak bio je izvrstan pratilac na klaviru, primjereno stilu i sadržaju on je diskretno kreirao atmosferu u kojoj je zapjev dolazio do puna izražaja

Uoči Dana žena, na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, pod naslovom »Ljubav i život žene« izveden je recital lirike, čiji su protagonisti bili sopranistica Olga Šober, dramska glumica Olivera Baljak i pijanist Filip Fak. 

   U prvom dijelu koncerta slušali smo ciklus pjesama Roberta Schumanna, po kojem je bila naslovljena ova koncertna večer. »Frauen Liebe und Leben« Schumann je skladao na stihove Adalberta von Chamissoa, a u prepjevu Darka Gašparovića govorila ih je – prije svake glazbene izvedbe – Olivera Baljak. 

   Olga Šober specijalizirala je lied na Visokoj školi u Beču, tako da za svoj vokalni izraz ima vrlo pouzdano uporište. Njena je dikcija besprijekorna pa i s tek površnim poznavanjem njemačkog jezika nije bilo teško pratiti sadržaj, koji je skladatelj iskazao glazbom. 

   U drugom dijelu, na programu su bile pjesme iz ciklusa »Dječja soba« Modesta Musorgskog, za koje je sam kompozitor napisao stihove. U ovom ciklusu od sedam pjesama došla je do punog izražaja dramska interpretacija Olge Šober, koja iz pozicije djeteta razgovara s dadiljom, uspavljuje lutku, moli se prije spavanja za sve ukućane, jaše na drvenom konjiću, boji se kukca, skrušeno stoji u kazni... sve zaokruženo mačjim skokom i jurnjavom. 

   U izvedbi oba ciklusa, pijanist Filip Fak bio je izvrstan pratilac na klaviru, primjereno stilu i sadržaju on je diskretno kreirao atmosferu u kojoj je zapjev dolazio do puna izražaja. 

   Na inzistiranje publike, Olga Šober dodala je programu jednu Schubertovu pjesmu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.