40. INTERLIBER

Što domaći izdavači pripremaju za jubilarno ovogodišnje izdanje Interlibera

Kim Cuculić

Interliber će ove godine biti održan od 7. do 12. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Nove naslove najavljuju Hena com, Ocean More, Naklada Ljevak, V.B.Z., Fraktura... Nakladnici PGŽ-a sudjeluju organizirano



ZAGREB Jubilarni 40. međunarodni sajam knjiga Interliber ove će godine biti održan od 7. do 12. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Neke od hrvatskih izdavača upitali smo koje nove naslove pripremaju i koje će autore predstaviti. Od prijevodne proze Hena com najavljuje bestseler »Trafikant« Roberta Seethalera, austrijskog finalista Man Bookera 2016.


Radnja ovog djela vodi u predratni Beč, u kojem se mladi trafikant Franz susreće sa Sigmundom Freudom. Bit će predstavljena i knjiga »Dolina strasti«, peti roman suvremene portugalske autorice Lidije Jorge u kojem se pozabavila temom života iseljenika.


Izlazi i roman »Vagon broj 6« Finkinje Rose Liksom, koji čitatelja vodi na put transsibirskom željeznicom. Pavel Vilikovsky, najcjenjeniji živući slovački pisac, autor je romana »Pas na cesti«. Od domaće proze Hena com izdvaja autobiografsku knjigu »Poslije kiše« poznatog glumca Rade Šerbedžije. Riječ je o svojevrsnom nastavku knjige »Do posljednjeg daha«, u kojem Šerbedžija piše o svom životu i radu u Americi, o anegdotama iz Hollywooda, o životu emigranta i povratku na naše prostore, o obitelji, ratu, ljubavi i praštanju.


Utopija za realiste




Zbirka priča »Društvene igre« Andrije Škare sadrži devet priča o ljudima oko nas, o njihovim malim i velikim životnim prevratima u kojima se međuljudski odnosi seciraju kroz prizmu sasvim običnih događaja. Tanja Mravak autorica je knjige »Naša žena«, zbirke od jedanaest priča o životu običnih ljudi u običnim situacijama. »Taurus« Božice Dragaš je na prvi pogled crnohumorni roman o ženi koja je odbila sjesti i ostarjeti.


Od novih naslova za Interliber Naklada Ocean More izdvaja roman »Čitav jedan život« Roberta Seethalera, te knjigu »Svijet ide dalje« Lászlóa Krasznahorkaija – zbirku sastavljenu od 21 priče, čiji protagonisti razmješteni po cijelom svijetu neprestano maštaju o bijegu, ali se ne miču s mjesta. Izlazi i knjiga »Vernon Suboteks II« Virginije Despentes, nagrađivane spisateljice i redateljice te ugledne francuske feministkinje i kritičarke kulture. »Vernon Suboteks II« je portret suvremenog francuskog društva, a doživio je pohvale kritike i čitatelja. Odmah po objavljivanju postao je jedan od najtraženijih naslova u Francuskoj, gdje je dosad prodan u više od 200.000 primjeraka. Najavljena je i knjiga Jespera Juula »Vaše kompetentno dijete«.


Naklada Ljevak predstavit će knjigu »O tiraniji« Timothyja Snydera, koji je uznemiren autoritarnom i opasnom politikom Trumpove administracije napisao ovo važno djelo. Rutger Bregman autor je knjige »Utopija za realiste«, koja vodi čitatelje na putovanje kroz povijest ideje o kojoj se u centrima moći, pa onda i na periferiji, govori već desetljećima – o uvođenju univerzalnog temeljnog dohotka (UTD). Najavljena je i knjiga »Točna boja neba« Igora Rudana, u kojoj su sakupljeni tekstovi što ih je autor, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, objavljivao tijekom proteklog desetljeća u hrvatskim medijima.


Knjiga o Krleži


U Nakladi Ljevak izlazi i naslov »Islamski Isus« Mustafe Akyola, koji donosi priču o Isusu i njegovoj majci Mariji, onako kako se o njima govori u Kur’anu, i istražuje koliko se islamska slika o Nazarećaninu poklapa s Biblijom, ali i s drugim ranokršćanskim izvorima. Knjiga »Zimska tvrđava« Neala Bascomba priča je o znanstveniku koji je postao špijunski majstor. Knjiga Edine Szvoren »Nema, neka i ne bude«, za koju je autorica dobila Nagradu Europske unije za književnost 2015., sadrži dvanaest priča koje predstavljaju prave male životne trilere s dodatkom apsurda.


Naslov »Internet nije odgovor« britansko-američkog pisca i teoretičara novih medija Andrewa Keena, uvjerljiv je manifest u kojem autor propituje neke od pogubnih utjecaja interneta na ekonomiju, kulturu i društvene vrijednosti. Roman »Jednom sam zasigurno mekom travom potrčala« Caroline Schutti govori o važnosti propitivanja vlastitog identiteta i prihvaćanja drugog i drugačijeg. Knjiga »Glasovi iz tmine« Krešimira Nemeca pokušava odgovoriti na pitanje kakav je položaj Miroslava Krleže u hrvatskoj kulturi danas i kakve su se promjene dogodile u recepciji njegova djela u proteklih trideset i pet godina.


Izdavačka kuća V.B.Z. najavila je hrvatsko izdanje novog romana Dana Browna »Origin«. Radnja se u cijelosti odvija u Španjolskoj, a autor »Da Vincijeva koda« vodi čitatelje na lokacije kao što su samostan Montserrat, katedrala Sagrada Familia, muzej Guggenheim, Kraljevska palača u Madridu…


Kod V.B.Z.-a izlazi i knjiga »Lutka« Ismaila Kadarea, pisca koji je već gotovo pola stoljeća najpoznatiji glas albanske književnosti u svijetu. Novi naslov u biblioteci »Europom u 30 knjiga« je roman »Još« turskog književnika Hakana Gündaya, koji je bio jedan od najzapaženijih romana objavljenih 2013. godine u Turskoj, a polučio je velik uspjeh i u Europi. Razlog tome dijelom je i činjenica što je riječ o jednom od prvih romana koji se izravno bavi aktualnim društveno-političkim zbivanjima na tlu današnje Europe, Bliskog istoka i Azije, odnosno imigrantskom krizom.


Mandićev »Predsmrtni dnevnik«


Kod V.B.Z.-a izlazi i »Predsmrtni dnevnik« Igora Mandića, koji velike, ali prešutno zataškane teme moderne civilizacije – starost, samoubojstvo i smrt – propušta kroz filter osobne i obiteljske sudbine. Bit će predstavljena i nova knjiga Mirjane Krizmanić »Zašto guramo glavu u pijesak?« Do Interlibera V.B.Z. će objaviti i izuzetno aktualnu knjigu »U što vjerujemo mi koji u Boga ne vjerujemo?« Svjedočanstva je prikupio i knjigu uredio Drago Pilsel, a autori su Neven Barković, Sandi Blagonić, Ivana Bodrožić, Rada Borić, Nadežda Čačinović, Nenad Jarić Dauenhauer, Srđan Dvornik, Zoran Ferić, Mirela Holy, Ivo Josipović, Saša Kosanović, Pero Kvesić, Oleg Mandić, Dragan Markovina, Ivica Maštruko, Vili Matula, Anto Nobilo, Boris Pavelić, Marko Pogačar, Željko Porobija, Čedo Prodanović, Vesna Puhovski, Borivoj Radaković, Ines Sabalić, Sanja Sarnavka, Velimir Srića, Aleksandar Stanković, Ante Tomić i Danilo Vranić.


Na ovogodišnjem Interliberu predstavit će se i Fraktura, koja najavljuje peti nastavak serijala Millennium »Čovjek koji je lovio vlastitu sjenu«, završno poglavlje Zafónova »Groblja zaboravljenih knjiga« – »Labirint duhova« te veličanstveni biografski roman »August« Johna Williamsa, autora nezaboravnog »Stonera«. Novi biser mudrosti donosi najvažniji svjetski psihoterapeut Jorge Bucay sa svojim sinom Demiánom, u poticajnoj knjizi »O roditeljima i djeci«.


Tu su i romani


»Prevarant« Javiera Cercasa, »Sedma funkcija jezika« Laurenta Bineta, »Busola« Mathiasa Énarda, »Sve čega se ne sjećam« nagrađivanog Šveđanina Jonasa Hassena Khemirija, roman dobitnika Man Bookera Richarda Flanagana »Uskim putom duboko na sjever«. Frakturini noviteti domaćih autora su »Lisica« Dubravke Ugrešić, dugo očekivani novi roman Igora Štiksa »Rezalište«, »Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku« Luke Bekavca, te knjiga »Nezemaljski izraz njegovih ruku« Miljenka Jergovića.


Spomenimo i krimić o meksičkoj mafiji »Iskvareni« Jorgea Zepede Paterssona, »Uhodu« Larsa Keplera te povijesni triler »Malaparte, smrt kao ja« Rite Monaldi i Francesca Sortija. Fraktura najavljuje i »Povijest Oktobarske revolucije« Neila Faulknera, »Dnevnik jednog mitomana« Zdravka Zime, »Rastrgane godine« Philippa Bloma, prijelomnu studiju o hrvatskom identitetu »Rat i mit« Dejana Jovića, te jednu od najvažnijih knjiga o povijesti 20. stoljeća – »Do pakla i natrag« vodećeg svjetskog povjesničara Iana Kershawa. Prema riječima Valtera Lisice, predsjednika Strukovne skupine dizajnera, grafičara i nakladnika ŽK-a Rijeka, nakladnici iz Primorsko-goranske županije organizirano će se predstaviti na Interliberu.