Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
10. prosinca 2018.
Gradska knjižnica

Mjesec hrvatske knjige u Rijeci donosi susrete s renomiranim autorima

Foto: Silvano Ježina
Foto: Silvano Ježina
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2017. u 10:56 2017-10-13T10:56:17+02:00

Posebno su izdvojeni programi s trenutno najpopularnijim hrvatskim i regionalnim književnicima – Goranom Vojnovićem, Ivanom Bodrožić, Zoranom Ferićem i Kristianom Novakom

RIJEKA Gradska knjižnica Rijeka najavila je svoj program u Mjesecu hrvatske knjige, koji će biti održan od 15. listopada do 15. studenoga. Ovim povodom ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković podsjetio je da je Mjesec hrvatske knjige manifestacija koja traje više od dvadeset godina, a cilj joj je poticanje čitanja i knjige. U tom smislu knjiga je kao kulturno dobro danas potrebna možda više nego ikada do sada – naglasio je Cvjetković.

Organizatorica programa Verena Tibljaš posebno je izdvojila susrete s renomiranim i trenutno najpopularnijim hrvatskim i regionalnim književnicima – Goranom Vojnovićem, Ivanom Bodrožić, Zoranom Ferićem i Kristianom Novakom. Njihovo gostovanje omogućila je INA, u ime koje se obratila Sanja Jakovac Šepić iz riječke Rafinerije nafte.

Suradnica na programu je knjižničarka Vesna Kurilić, koja je naglasila da su brojni čitateljski klubovi GKR-a, kao i čitatelji hrvatske književnosti svojim željama i sugestijama usmjerili izbor autora.

Počinje danas

Program počinje već danas, kad će Josipa Pavičić Berardini u Središnjem odjelu Filodrammatica u 18 sati predstaviti knjigu »Šest milimetara«. Kazališni redatelj i sveučilišni profesor Nikša Eterović u ponedjeljak, 16. listopada, u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica predstavit će tri knjige kojima je obuhvaćeno njegovo dramaturško, edukacijsko i terapeutsko iskustvoa. Hrvoje Zrnčić, dugogodišnji suradnik časopisa Priroda i Hrvatski planinar, u četvrtak, 19. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Modello riječkoj publici predstavlja svoje dvije knjige – »Bilje hrvatskih gora i planina« te putopis »Istočno od Crnopca«.

Svečana dodjela Književne nagrade »Drago Gervais« pobjednicima Darku Šeparoviću i Krešimiru Stanišiću bit će upriličena u Gradskoj vjećnici 20. listopada u 12 sati. Novinar i spisatelj Davor Mandić u četvrtak, 26. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica gost je čitateljskog kluba One, a razgovarat će se o Mandićevu romanu »Đavolja simfonija«, zbirci priča »Valjalo bi me zamisliti sretnim« i zbirci poezije »Mostovi«. Putnik, putopisac i aktivist Goran Blažević 13. studenoga u 18 sati u Ogranku Trsat predstavlja svoj prvijenac »Svilim«, knjigu koja donosi priču o putovanju dugom 3.300 kilometara tijekom kojeg je autor pješice prešao put od Jordana do Hrvatske u znak solidarnosti s izbjeglicama.

I za djecu

Pisac Goran Vojnović u ponedjeljak, 23. listopada, u 18 sati u Ogranku Trsat predstavit će najnoviji roman »Smokva«. Književnica Ivana Bodrožić u ponedjeljak, 30. listopada u 18 sati gostuje u Središnjem odjelu Filodrammatica. Razgovarat će se o romanu »Rupa«, a bit će predstavljena i njena najnovija zbirka poezije »In the Sentimental Mood«. Zoran Ferić gostuje u petak, 10. studenoga u 18 sati u Ogranku Trsat, a predstavit će knjigu »Na osami blizu mora«. Slijedi gostovanje Kristiana Novaka, koji će 15. studenoga u 18 sati u Ogranku Trsat predstaviti roman »Ciganin, ali najljepši«. Razgovore s Vojnovićem, Bodrožić, Ferićem i Novakom vodit će predsjednik HDP-a Nikola Petković.

U okviru »Zavičajne srijede« Ljiljana Došen predstavit će 18. listopada u Odjelu Filodrammatica u 18 sati roman »Velike avanture malog Orehovića«. Dodajmo i da će se na liniji Županijskog bibliobusa odvijati program »Biblioklub na liniji Gorskog kotara«, dok će u srijedu, 25. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu Filodrammatica u centru biti strip. Književna večer »Upoznajmo ih bolje« bit će održana 9. studenoga u Knjižnici Čavle u 19 sati.

Iz programa namijenjenog djeci izdvojimo onaj pod naslovom »03«, iza kojeg se kriju enciklopedijske knjiške igre čiji je cilj enciklopedije približiti djeci i mladima. U ponedjeljak, 6. studenoga u 11 sati u Dječjem odjelu Stribor bit će predstavljena slikovnica »Ciganin na nebu i u paklu«, a u ovom programu sudjeluju Eva Viola i Diana Rosandić Živković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka