Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
29. veljače 2020.
Festival europske kratke priče

Kratkopričaši 'osvojili' Rijeku

Ignacio Martinez de Pison jedan od sinoćnjih sudionika Festivala u Palachu / Snimio Vedran KARUZA
Ignacio Martinez de Pison jedan od sinoćnjih sudionika Festivala u Palachu / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 30. svibanj 2018. u 23:53 2018-05-30T23:53:56+02:00

U dvodnevnom riječkom programu, 30. i 31. svibnja, sudjeluju Jan Carson, Carys Davies, Zoran Ferić, Damir Urban, Rachida Lamrabet, Ignacio Martinez de Pison, Ben Okri, Zoran Pilić, Suzana Tratnik, Franko Dota, Carlos Fonseca, Andrija Škare i Inga Žolude, dok talijanski pisac Flavio Soriga nije mogao doći zbog bolesti

RIJEKA Počeo je riječki dio 17. festivala europske kratke priče, popularnog književnog događanja koje u Hrvatsku  dovodi poznate svjetske pisce.

Ove godine u fokusu je tema nasljeđa, a pred publikom u Zagrebu i Rijeci čitaju i razgovaraju brojni domaći i strani autori. U dvodnevnom riječkom programu, 30. i 31. svibnja, sudjeluju Jan Carson, Carys Davies, Zoran Ferić, Damir Urban, Rachida Lamrabet, Ignacio Martinez de Pison, Ben Okri, Zoran Pilić, Suzana Tratnik, Franko Dota, Carlos Fonseca, Andrija Škare i Inga Žolude, dok talijanski pisac Flavio Soriga nije mogao doći zbog bolesti.

Britanac Ben Okri dobitnik je Bookerove nagrade; velška spisateljica Carys Davies ovjenčana je nagradom Frank O'Connor, najznačajnijim svjetskim priznanjem za knjigu pripovijedaka; Ignacio Martínez de Pisón jedan je od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije. Večernja čitanja odvijaju se u riječkom klubu »Palach«.

Dodajmo i da je Ivana Bahun pobjednica natječaja FEKP-a za kratku priču. Žiri u sastavu Korana Serdarević, Andrija Škare, Ivan Jozić, Vladimir Arsenić i Stjepan Balent (predsjednik) konstatirao je da se na natječaju našlo 265 priča koje su ga učinile izuzetno napetim i zanimljivim.

Priče su stizale iz čitave regije, a ovogodišnji natječaj bio je izuzetno ujednačen i time je posao donošenja odluka bio posebno težak. Prvo mjesto i nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu (Latvija) ide Ivani Bahun za priču »Šamrlek«.

Drugo mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u rezidenciji u Splitu osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču »Hiraeth«, a treću nagradu i tečaj kreativnog pisanja u CKP-u dobila je Marina Gudelj za priču »Dulcinea na konjaku«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.